Федерер: Календарният шлем все още е възможен

Роджър Федерер е на мнение, че Календарният шлем все още е възможен, след като Новак Джокович се препъна на последното изпитание на Ю Ес Оупън.

Сърбинът се бореше да стане първият тенисист след Род Лейвър през 1969, който печели и четирите турнира от Големия шлем в рамките на една календарна година. Въпреки това, той бе надигран по категоричен начин в три сета на финала от Данийл Медведев и каза впоследствие, че изпитал облекчение от факта, че не е трябвало да понася повече толкова голямо напрежение.

20-кратният шампион в турнирите от Шлема Роджър Федерер.

Федерер е завоювал по три титли от Шлема на три пъти в кариерата си, но никога не е имал възможността да се бори за Календарен шлем, тъй като единствената му корона от Ролан Гарос дойде след загубата на финала в Мелбърн. „Мисля, че е възможно да се случи отново. Видяхме го с Новак, аз и Рафа, че бяхме изключително близо. Но, знаете, че за целта трябва да имаш и късмет. Нуждаеш се от всичко. И тъкмо заради това смятам, че ще бъде трудно, но е възможно. И трябва да попитам какво си е мислел Лейвър, защото той седеше на първи ред и наблюдаваше отблизо Новак. Но това, което направи Новак тази година, разбира се, е наистина изключително“, започна швейцарският Маестро.

Федерер се надяваше да се завърне към върха на играта си този сезон, след като пропусна по-голямата част от миналия поради операция на коляното. Въпреки това, той трябваше да сложи преждевременен край на кампанията си поради травма, след като за последно игра на Уимбълдън. Той сподели, че „всеки ден е по-добър ден“, наслаждавайки се на времето, което прекарва със семейството си, докато се възстановява. „Чувствам се всъщност много добре, имайки предвид факта, че нещата не са точно такива, каквито ми се искаше, но се възстановявам добре, нямам никакви спънки в рехабилитацията. Всеки ден е по-добър ден. Чувствам се силен и развълнуван за това, което ми предстои“.

Усетих го, разбира се, в известна степен миналата година. И бях всъщност изненадан как сякаш лесно минах през рехабилитацията, защото знам, че не е любимото нещо на човек, особено когато е топ атлет. Но мисля, че след всички тези години на пътувания, беше и приятно да бъда у дома и да имам повече време със семейството ми и да правя други неща. Разбира се, искам да се върна на корта възможно най-скоро, но трябва да бъда търпелив. И, вижте, в момента е бавен период. Трябва да подходя стъпка по стъпка. До тук всичко е наред. Така че съм много щастлив“, продължи 20-кратният шампион от Шлема.

Федерер, Джокович и Надал няма да участват в отборната надпревара Лейвър Къп тази седмица. Въпреки това, швейцарецът смята, че Тим Европа продължава да бъде фаворит за спечелване на турнира за четвърти пореден път. „Мисля, че при наличието на Саша Зверев, който е олимпийски шампион, и Данийл Медведев като победител на Ю Ес Оупън, за тима ни ще бъде много добре, особено на сингъл. Мисля, че на двойки в зала всичко е възможно да се случи, ако трябва да бъда честен. Мисля, че ще бъде много оспорвано в двойките. На сингъл имаме леко предимство. Но, Тим Свят разполага с много млади играчи. Мисля, че всякакви сценарии са възможни“, завърши Федерер. Лейвър Къп стартира в петък, а всеки мач ще бъде излъчен пряко по Евроспорт. /БГНЕС