Федерер надви Вердаско в три сета и продължава напред в Дубай

Федерер имаше затруднения срещу Вердаско, но продължава преследването на титла номер 100 в кариерата си.

Швейцарецът Роджър Федерер се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите АТР 500 в Дубай, след като победи испанския ветеран Фернандо Вердаско с 6-3, 3-6, 6-3 в мач от втория кръг на надпреварата.

Вторият поставен в схемата, който преследва своята титла номер 100 в кариерата си през тази седмица, имаше нужда от три сета, за да сломи съпротивата на Филип Колшрайбер в първия кръг, а днес отново срещна затруднения. Федерер сервира много солидно в първия сет и загуби само пет точки на собствен сервис, като един пробив му бе достатъчен, за да излезе напред в резултата.

Във втората част ролите се размениха и Вердаско бе почти безгрешен при своите подавания, като загуби само пет точки, а същевременно успя да стигне до един пробив, за да вкара мача в решаващ трети сет. В него отново един пробив бе достатъчен, за да раздели двамата, като Федерер успя да го постигне и да затвори мача след час и 34 минути игра. По този начин бившият номер 1 в света се класира за четвъртфиналите на надпреварата, където ще срещне унгареца Мартон Фучович, който победи Ян-Ленард Щруф от Германия с 6-4, 6-2.

По-рано днес водачът в схемата на турнира Кей Нишикори изненадващо отпадна още във втория кръг, след като загуби от поляка Хуберт Хуркач с 5-7, 7-5, 2-6. 22-годишният Хуркач, който заема 77-мо място в световната ранглиста, имаше само една победа на ниво АТР от началото на годината, но сега записа два поредни успеха, включително и срещу световния номер 6 от Япония.

Младокът Хуберт Хуркач записа първа победа над тенисист от топ 10 в кариерата си.

В оспорвания първи сет двамата си размениха по един пробив, преди полякът да пробие отново в решаващия момент, за да вземе частта със 7-5. Във втория сет Нишикори дръпна с пробив, но Хуркач успя да го върне, когато съперникът му сервираше за сета. Въпреки това, японецът взе отново подаването на опонента си и вкара мача в решаващ трети сет. В него Хуркач доминираше напълно, като изгуби едва шест точки на собствен сервис, а от своя страна реализира и двете възможности за пробив, които се откриха пред него, за да стигне до крайния успех след малко над два часа игра.

По този начин Хуркач записа първа победа над тенисист от топ 10 и достигна до първия си четвъртфинал в турнир от АТР Тура, а за място на полуфиналите той ще спори с петия поставен Стефанос Циципас, който разби квалификанта от Беларус Егор Герасимов с 6-3, 6-1.

Французинът Гаел Монфис продължи със силните си игри в последните седмици и се класира за четвъртфиналите на турнира, след като победи Маркос Багдатис от Кипър с 6-3, 6-2 в мач от втория кръг на надпреварата.

Гаел Монфис пренесе добрата си форма от София и Ротердам на турнира в Дубай.

В края на миналата седмица 32-годишният Монфис триумфира с титлата в Ротердам, а вчера той отстрани третия поставен в Дубай Марин Чилич с победа в три сета. Днес французинът нямаше никакви проблеми срещу участващия с уайлд кард Багдатис, който се намира на 128-мо място в световната ранглиста. Монфис бе солиден на собствен сервис и проби четири пъти съперника си, за да стигне до успеха след час и 5 минути игра. За място на полуфиналите Монфис ще спори с квалификанта от Литва Рикардас Беранкис, който по-рано днес победи Денис Кудла с 6-4, 6-1.

За четвъртфиналите се класира и грузинецът Николоз Басилашвили след победа над Роберто Баутиста Агут от Испания с 6-7(2), 6-4, 6-3. 19-ят в света Басилашвили отстрани втори пореден тежък противник, след като в първия кръг на турнира надви четвъртия поставен Карен Хачанов в два сета. За Басилашвили предстои двубой с шестия поставен Борна Чорич или чеха Томаш Бердих. /БГНЕС