Федерер: Не бих променил нищо, беше невероятно

"Имах перфектното пътешествие в тениса, не бих променил нищо. Беше невероятно, толкова много хора ме подкрепяха", сподели Роджър Федерер, след като изигра последния мач в богатата си кариера. Швейцарският маестро обедини сили за един последен път с големия си съперник и приятел Рафаел Надал за мач на двойки от Лейвър Къп, като двамата отстъпиха на американците Франсис Тиафо и Джак Сок с 6-4, 6-7(2), 9-11 пред пълните трибуни на зала О2 в Лондон.

"Тук е страхотно, не исках да ми бъде самотно при отказването. Винаги съм се усещал като отборен играч и исках да кажа "сбогом" в отборна атмосфера. Благодаря на всички от екипа ми, които направиха всичко възможно през толкова много години", сподели през сълзи Федерер след двубоя, като сълзите си не успя да сдържи и Надал.

"Днес беше един прекрасен ден, изпитвам щастие, а не тъга. Да бъда тук с момчетата, със семейството и близките, не изпитвах никакво напрежение, но се радвам, че успях да завърша мача. Съпругата ми ме подкрепяше през всички тези години, тя можеше да ме спре от тениса още преди години, но ме мотивираше да продължавам, благодаря ти", допълни носителят на 20 титли от Големия шлем.

На корта легендарните Федерер и Надал започнаха по-уверено мача и взеха първия сет с 6-4, докато втората част бе равностойна и се стигна до тайбрек, в който Сок и Тиафо бяха по-решителни и се наложиха със 7-2. В решаващия дълъг тайбрек Федерер и Надал първи стигнаха до мачбол при 9-8, но американците намериха сили да вземат следващите три точки и да спечелят мача.

По-рано през деня Каспер Рууд и Стефанос Циципас донесоха две точки за Европа с победи съответно над Джак Сок и Диего Шварцман, след което Алекс де Минор спечели първа точка за Света с успех над Анди Мъри. По този начин след първия ден на турнира резултатът между Европа и Света е 2-2. /БГНЕС