Федерер отпадна на 1/4-финалите в Доха

Роджър Федерер се прости с участието си на силния тенис турнир в Доха, след като допусна обрат срещу Николоз Басилашвили – 6-3, 1-6, 5-7, за около два часа игра.

Швейцарецът, който се завърна на корта след повече от година отсъствие поради травми на колената с победа над Даниел Еванс, не успя да се противопостави на грузинеца и отпадна в четвъртфиналната фаза на надпреварата. Маестрото стартира добре и след пробив в четвъртия гейм успя да поеме контрола върху сета и да дръпне в резултата. Във втората част обаче Басилашвили не остави шансове на именития си съперник и му даде само един гейм, реализирайки два брейка.

Заключителната част беше най-оспорвана, като Федерер имаше мачбол в десетия гейм, който пропусна, а впоследствие бе пробит от опонента за 6-5. Басилашвили не сбърка на собствен сервис и затвори успешно срещата за място сред последните четири. Грузинецът спаси четири от петте точки за пробив пред Федерер и ще играе в спор за място на финала с Тейлър Фриц.

Американецът спечели тежък трисетов сблъсък с канадеца Денис Шаповалов след 5-7, 6-3, 7-5. В горната половина единият от полуфиналистите е ясен в лицето на Андрей Рубльов. Шампионът от Ротердам се класира безпрецедентно без игра, като до момента няма мач в катарската столица – той почива в първи кръг, а съперникът му във втори – Ришар Гаске, се оттегли поради контузия. Така руснакът стана първият тенисист, който се класира без игра в два поредни мача на турнир в историята на АТП от 1990-а насам. Последният полуфиналист в надпреварата ще бъде определен от победителя измежду Доминик Тийм и Роберто Баутиста Агут. /БГНЕС