Федерер преодоля Вавринка за първи полуфинал в Париж от 7 години

Федерер успя да си върне на Вавринка за загубата през 2015 г., но в споря за мястно на финала ще срещне своя голям съперник Рафаел Надал.

Роджър Федерер победи Стан Вавринка с 3-1 сета /7-6(4), 4-6, 7-6(5) и 6-4/ във фантастичен четвъртфинален двубой от Ролан Гарос 2019, продължил 3 часа и 35 минути. Двамата швейцарци напълно оправдаха очакванията на капризната френска публика и сътвориха истински спектакъл, който в крайна сметка беше спечелен от по-титулувания тенисист.

По този начин Федерер се класира за първия си полуфинал в Париж от 2012 г. насам. Преди четири години пък той отново игра с Вавринка на 1/4-финал тук, но тогава загуби, за да вземе своя реванш в днешния ден. Двубоят беше прекъснат в четвъртия сет при резултат 3-3 заради очаквания за буря и бе подновен около час по-късно.

Първият сет не предложи пробиви, като Федерер пропусна няколко точки за пробив и като цяло изглеждаше по-близо до успеха. Това все пак се случи след оспорван тайбрек. Във втората част Вавринка проби рано, но не успя да затвърди предимството си и на свой ред беше пробит. Все пак 34-годишният Стан осъществи нов такъв и спечели частта с 6-4.

Третият сет беше може би най-оспорваният и най-важният в мача, като отново бе решен след дълъг гейм и той отново отиде на сметката на Федерер. Той дръпна рано и успя да запази преднината си до края, за да вземе ключовото предимство. В четвъртата част Федерер проби в края на сета и сервираше за мача, когато успя да измъкне много труден гейм и в крайна сметка да се поздрави с победата. Така Федерер осигури дългоочаквания сблъсък с Рафаел Надал на полуфиналите на турнира. Испанецът победи за по-малко от 2 часа Кей Нишикори в другата среща от мъжката схема. /БГНЕС