Федерер се завърна на Ролан Гарос с победа срещу Истомин

Роджър Федерер започна с успех тазгодишното си участие на турнира от Големия шлем Ролан Гарос след категорична победа над Денис Истомин в три сета – в отделните части 6-2, 6-4, 6-3, за около час и половина игра.

Федерер не бе затруднен в първия си мач от Шлема след повече от година.

Шампионът от 2009, който се завърна на кортовете в Париж, след като не участва миналата година и пропусна четири от последните пет надпревари, изигра отличен двубой и се поздрави с убедителен успех. Той направи два пробива в откриващия сет, един във втория и два в третия, за да не остави съмнение в превъзходството си над узбекистанеца, който влезе в основната схема през квалификациите. Осмият поставен Федерер, който не бе играл в турнир от Шлема от Аустрелиън Оупън миналата година, направи осем аса и завърши с общо 48 печеливши удара срещу 20 непредизвикани грешки.

Благодаря за възможността да играя отново тук. Много тренирах и се подготвях за този мач. Щастлив съм, че отново играх на корт „Филип Шатрие“. Обичам да играя срещу Истомин за разлика от мачовете с Басилашвили. Когато се изправям срещу Денис, играта ми зависи от моя сервис, днес той работеше на ниво. Прекарах много повече време със семейството ми по време на пандемията, имахме възможности за повече разходки“, каза Маестрото в интервюто след края на мача.

Швейцарецът ще спори за място в трети кръг с победителя от двубоя между Марин Чилич и участващия с „уайлд кард“ Артур Риндернех от Франция. За следващата фаза участие си осигуриха още Томи Пол, Николоз Басилашвили, Карлос Алкарас и Педро Мартинес, който е следващият съперник на петия в схемата Стефанос Циципас.

По-рано през деня, световният номер 2 Данийл Медведев се класира за втория кръг на Ролан Гарос, след като надигра Александър Бублик от Казахстан с с 6-3, 6-3, 7-5 за около два часа игра.

Руснакът изостана с пробив в началото на откриващия сет, но моментално се окопити и на свой ред направи брейк за аванс от 4-2. До края на частта той реализира нов пробив и поведе в сетовете. Във втората част Медведев дръпна с 4-0 и не допусна изненада до края на сета. Третият бе най-равностоен, като Бублик дори поведе с 5-3 и сервираше, за да намали изоставането си.

Руснакът обаче не само върна пробива, но и направи нов такъв, след което сервира успешно за място във втори кръг. Там негов съперник ще бъде победителят от двубоя между американеца Томи Пол и австралиеца Кристофър О‘Конъл. Медведев счупи прокобата на Ролан Гарос, записвайки първи успех в Париж след четирите си поредни отпадания в първи кръг на надпреварата.

Медведев преодоля първи кръг в Париж от петия си опит.

Напред продължи и Яник Синер. Поставеният под номер 18 в основната схема италианец победи представителя на домакините Пиер-Юг Ербер с 6-1, 4-6, 6-7 (4), 7-5, 6-4 и ще спори за място в трети кръг със сънародника си Джанлука Магер. Обрат от 0-2 сета постигна Стив Джонсън, който елиминира сънародника си Франсис Тиафо след 6-7 (5), 3-6, 6-4, 6-2, 6-1. За втори кръг прогресираха още Тиаго Монтейро, Филип Крайнович, Джон Иснър, Федерико Делбонис, Камерън Нори, Каспер Рууд и Райли Опелка, който е потенциален съперник на Медведев в трети кръг. /БГНЕС