Федерер: Вярвам, че ще бъда отново част от най-добрите

Роджър Федерер заяви в понеделник, че очаква да се върне към най-високото ниво в тениса, независимо че следващото поколение от играчи ще е придобило предимство по време на дългия му период в лазарета поради контузия.

Федерер даде виртуална пресконференция преди старта си в Женева.

Швейцарецът започва завръщането си на домашна земя в Женева във вторник, като 39-годишният Маестро стартира серия от турнири, включваща Ролан Гарос, Хале, Уимбълдън и Олимпиадата в Токио. Федерер се завърна на кортовете през март, след като отсъства повече от година след две операции на колената, и спечели първия си мач в Катар, преди да отстъпи във втория. Доха бе първата му поява след януари 2020-а и полуфиналната загуба от Новак Джокович на Аустрелиън Оупън. „Загрижен съм само за това къде е моята игра. Всички играчи в Тура са в добър ритъм. Нивото, което всеки показва, е страхотно. И аз искам да постигна отново това“, започна той.

Неговите най-големи съперници Джокович и Рафаел Надал изиграха финал, продължил два часа и 49 минути в Рим в неделя, като испанецът стигна до успеха след 7-5, 1-6, 6-3, за да изравни сърбина по брой спечелени титли от Мастърс 1000 с по 36 успеха. „Развълнуван съм за завръщането – това трябва да е фокусът ми, а не да се опитвам да бъда на същото ниво като Рафа и Новак в момента. Вярвам, че ще бъда отново част от най-добрите“, продължи 20-кратният шампион от Големия шлем. Федерер сподели, че впечатлен от нивото на тениса по време на отсъствието му от Тура.

Той каза, че т.нар. „Следващо поколение“ от играчи като Стефанос Циципас, Андрей Рубльов, Александър Зверев и Данийл Медведев, плюс шампиона от Ю Ес Оупън Доминик Тийм ще са далеч по-сериозно предизвикателство сега. „Едно нещо е сигурно – а именно, че поколението на Циципас, Зверев, Рубльов и Медведев естествено са се подобрили, защото имат повече опит. Доминик, междувременно, спечели турнир от Шлема. Рафа и Новак продължават да са на върха. Играта се подобри. За мен, това ще бъде допълнително предизвикателство, още по-трудно да намеря това ниво, но знаех още от началото, че няма да бъде лесно, независимо дали отсъствах три месеца или година и половина“. Турнирът на червено в Женева трябва да тества формата, в която се намира швейцарският ветеран преди Ролан Гарос, който ще се проведе между 30 май – 13 юни, преди двете му големи цели – девета титла на Уимбълдън и златен медал на сингъл от Токио.

Швейцарецът проведе тренировка, а утре ще изиграе първия си мач в турнира.

Поставеният под номер 1 в основната схема ще почива в първи кръг и ще играе дебютния си двубой във вторник срещу победителя от двойката Джордан Томпсън (Австралия) и Пабло Андухар (Испания). „В момента съм здрав и мога да трупам мачове, да свиквам отново с това, че съм на корта, да сервирам с часове и след това да се възстановявам и да правя отново същото – това ще повиши самочувствието ми. Наистина се чувствам комфортно с Женева, Париж, Хале, Уимбълдън и мисля, че е добър график за мен“. Той добави, че ще са му нужни десет мача, за да види къде се намира играта му в опита да се върне на челните позиции в световната ранглиста. Но прие: „Има въпросителни относно нивото ми в момента“. /БГНЕС