Феерия от светлини радва малки и големи софиянци

В София отвори първият Lumina Park у нас. Той е част от серия паркове, които "изгряват" за есенно-зимния период в 10 европейски града, сред които Познан (родният град на концепцията), Прага, Будапеща, Вилнюс и други, видя репортер на БГНЕС.

Паркът в българската столица предлага над 130 светлинни и 3 арт инсталации. Те са дело на двама известни полски художници - Марта Мулава и Ярослав Козиара.

Атракцията се разпростира на площ от 1,5 километра в Ботаническа градина - БАН край столичното Околовръстно шосе. Всеки сезон, екипът създава преживяване с различна тема, като за първата си година в София тя е „Вълшебна градина“.

Инсталациите са предвидени да са атрактивни за посетители от всички възрасти – ,,визуално пиршество със зашеметяващи LED скулптури, осветени храсти, дървета и завладяваща музика, които се намират около алеите на Ботаническата градина и носят изненада зад всеки ъгъл".

Lumina Park ще бъде отворен всеки ден, с изключение на понеделник, до 25 февруари. Работното време ще се променя според залеза на слънцето – след 18:30 до края на октомври, в най-тъмните месеци – от 17 часа, и ще затваря в 22:00.

Първият Lumina Park отваря в Познан, Полша, през 2020 г., по време на ковид пандемията. Тогава възможност за жителите на града е да посетят атракция на открито. Четири месеца по-късно, когато сезонът свършва, паркът е посетен от над 100 000 човека, а идеята за разпространение започва да се развива с бързи темпове.

Следват още три парка в Полша през 2021 г., а година по-късно – четири града извън страната и общо 10 парка, посетени от над 1 милион души.

Паркът работи с утвърдени полски артисти, като следва мисията да разпространява изкуството, като го прави достъпно за всички посетители. Концепцията, освен развлекателна, има и амбицията да преопбразява и да вдъхва нов живот на локациите, които посещава.

Ботаническа градина – БАН отбеляза 30-годишен юбилей с отварянето на парка на 27 октомври. /БГНЕС