Фехтовачи от цяла Европа идват за Европейската купа за деца в София

Състезатели от десетки държави в Европа ще пристигнат в България, за да участват в турнира „Шоколад“, който е кръг от Европейската купа по фехтовка за деца до 12 и 14 години. Турнирът за поредна година се организира от клуб по фехтовка „София” със съдействието на Българска федерация по фехтовка и ще се проведе на 9-10 март в многофункционалната зала на НСА в София.

До момента заявки за участие са подали състезатели от десетки държави, между които Англия, Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Полша, Турция, Холандия, Швеция, България. Програмата включва провеждането на състезания на оръжията рапира и шпага, като в първия ден сили ще премерят момчета и момичета до 12 години, а през втория ден - 10 март, ще се проведат състезанията за момчета и момичета до 14 години.

Турнирът „Шоколад“ е една прекрасна възможност за всички български деца – фехтовачи, които могат да натрупат голям международен опит, участвайки като “домакини“ в състезание от такъв международен ранг.

Освен спортен дух и доброто настроение за децата участници, турнирът е една отлична възможност за обмяна на опит и нови срещи на спортните специалисти – треньори, съдии. Преди започването на мартенското издание, в програмата на турнира е предвидена среща на треньорите и съдиите, за разясняване на новите правила за съдийство на Международната федерация по фехтовка.

"Шоколад" е турнир по фехтовка за деца, организиран от клуб "София" от 2012 година насам. Причината за неговото появяване е стремежът на клуба да обединява децата, трениращи в различните бази на клуба и да създава вътрешна конкуренция чрез месечни боеви практики. С течение на времето на тези събития започнаха да участват деца от всички столични клубове и състезатели от Пазарджик и Плевен. От 2014 боевите практики „Шоколад” се превърнаха в международни турнири, в които участваха клубове от Македония, Румъния, Гърция и други.

През 2015 турнирът „Шоколад” се проведе като част от Купата на България и според регламента на БФ по фехтовка участниците в него получиха точки за националната ранглиста. През 2016 турнирът влезе в календара на Европейската конфедерация и бе проведен като Европейска купа за деца до 14 години на рапира и на шпага.

Интересът към събитието нарасна през 2017 , с което и географията на участващите страни се разшири. В изданието през 2017 участваха 454 състезатели от Япония, Дубай, Йордания, Кувейт, Канада, САЩ, Австрия, Франция, Англия, Гърция, Румъния, Швейцария, Турция, Унгария, Русия, Англия и България, а турнирът бе оценен с най-високия коефициент сред подобен клас турнири (1,5) като ниво на организация и брой участници.

През 2018 в края на март турнирът се проведе като Европейска купа само за деца до 14 години на рапира и шпага. /БГНЕС