Фейсбук лишава политиците от привилегии

Социалната мрежа Фейсбук планира да се откаже от специалните правила, които дават привилегии на политиците при публикуване на съдържание, съобщава Verge.

Според изданието промяната, която Фейсбук ще обяви днес, е резултат от потвърждение от надзорния съвет (независима група, финансирана от компанията за преглед на най-противоречивите решения по отношение на съдържанието) на решението за блокиране на акаунта на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. В същото време надзорникът разкритикува специалното отношение на Фейсбук към политиците, като заяви, че "едни и същи правила трябва да се прилагат за всички потребители". Съветът даде на Фейсбук срок до 5 юни, за да отговори на съответните препоръки.

Подобна драстична промяна в политиката на Фейсбук може да има последици за начина, по който длъжностните лица използват социалната мрежа, пише Verge. Изданието отбелязва, че социалната мрежа в исторически план се е придържала към политиката на невмешателство, когато става въпрос за публикации на политици.

През последните няколко години Фейсбук състави списък с политически акаунти, които не са обект на същите правила за проверка на фактите и модериране на съдържанието, които се прилагат за други потребители. През 2019 г. според портала Information, група служители са поискали отпадането на този списък, позовавайки се на вътрешни изследвания, според които хората са по-склонни да вярват на невярна информация, когато официален служител я публикува.

По-рано Twitch, Twitter, Facebook, Youtube и Instagram блокираха акаунтите на Тръмп за различни периоди заради изявленията му за безредиците във Вашингтон на 6 януари. Причината бяха видео и текстови съобщения до протестиращите, завзели сградата на Капитолия във Вашингтон. Призовавайки ги, от една страна, да се държат мирно и да се приберат вкъщи, Тръмп ги нарече патриоти и обяви измама на изборите. /БГНЕС