Фейзи Хайдари: Али Ахмети да отиде в София и да спре да обслужва оста Белград-Атина

В момент, когато България се опитва да минимизира сръбското влияние в Македония, ние като албанци нямаме здрави политически структури, които да подкрепят този процес. Политиката на албанците в РСМ понякога служи на интересите на Сърбия повече, отколкото просръбски ориентираните македонски политически сили. Убеден съм, че трябва да бъде обратното. Али Ахмети трябва да посети София и да разбере реалността: Интересите на тукашните албанци не са свързани само с оста Белград – Атина, а са много по-широки. Ахмети да прочете истинската история, а не тази, която му предлагат разни лъжеисторици. Министри албанци ръководят министерства, които връщат милиони евро финансови средства от ЕС, предназначени за „Коридор №8”.

Това казва в ексклузивно интервю за Агенция БГНЕС известният македонски журналист и публицист Фейзи Хайдари, който е собственик на авторитетното албанско издание в РСМ "Лайм".

БГНЕС публикува пълния текст от разговора с Хайдари.

БГНЕС: Какво се случва в Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ и кои са най-големите грешки на Али Ахмети?

Фейзи Хайдари: Най-голямата грешка на Али Ахмети е, че той отдавна е заобиколен от сътрудници, които му представят действителността по съвършено различен начин. Това означава, че Ахмети няма връзка с политическата реалност, с икономическата и геостратегическата. Именно тези сътрудници на Ахмети не му позволяват да види какви са реалните интереси не само на гражданите от албански произход, но и тези на държавата Република Северна Македония. На лидер на албанска политическа партия не му отива да си трае в правителството, докато Северна Македония изгражда с една съседна държава конкретни отношения, а с останалите само декларира, че има добри отношения.

Искрено съжалявам, че тъкмо в този момент, когато България се опитва да попречи, да минимизира сръбското влияние в Македония, ние като албанци нямаме здрави политически структури, които да подкрепят този процес. Напротив, политиката на албанците в РСМ (Република Северна Македония) понякога служи на интересите на Сърбия в страната повече, отколкото просръбски ориентираните македонски политически сили. Убеден съм, че трябва да бъде обратното.

БГНЕС: Как може да се коригира това?

Фейзи Хайдари: Много лесно! Ето, призовавам публично Али Ахмети да посети София, пък макар и само за два часа. Мисля, че такава визита ще му бъде достатъчно да разбере реалността, че интересите на тукашните албанци не са свързани само с оста Белград – Атина, а са много по-широки. Не ме разбирайте погрешно, не съм против добросъседските отношение с всички от региона. Но искам да подчертая, че Ахмети трябва да следва примера на големия албански политик и визионер Арбен Джафери, който с посещенията си в София успя да установи отлични отношения с различни кръгове и с държавното ръководство на България като бившия президент Петър Стоянов и премиера Иван Костов. Нека Ахмети прочете реалната история, а не тази, която му предлагат разни лъжеисторици, които посещават Ахмети всеки ден в партийната централа. Ще се увери, че добрите отношения със София изобщо не нарушават отношенията (или интересите) с албанците в РСМ, нито на Балканите.

БГНЕС: Какви са проблемите на албанските политически партии в РСМ?

Фейзи Хайдари: Проблемът на албанските политически партии в РСМ е, че много се занимават с ДСИ и с политическите грешки на тази партия. Мисля, че това трябва да бъде просто един политически сегмент от тяхната дейност, а основната им работа, наред с критиките, трябва да е фокусирана върху предлагането на решения за съществуващите проблеми.

Трябва да признаем и за наличието на друг проблем: Албанската партия, която е на власт вече около 20 години, има подкрепа както от управляващата македонска партия, така и от македонската партия в опозиция. Тези македонски партии (на власт и в опозиция) хвалят партията на Ахмети, когато са сигурни, че това ще бъде от полза за ДСИ. Същите македонски партии критикуват ДСИ, когато преценят, че тези критики носят точки на ДУИ пред албанците. Македонските партии мълчат, когато става въпрос за корупционни скандали на активисти на ДСИ и използват всички механизми да не се хвърля светлина върху тези случаи, за да могат и по-нататък да бъдат използвани за шантажиране на активистите на ДСИ в зависимост от потребностите. Точно това прави ДСИ зависима от македонските партии. В същото време от това ДСИ е силно финансово, което означава, че има голяма преднина пред албанските опозиционни партии.

Затова съм убеден, че това е некоректна, нелоялна игра на македонските политически партии спрямо албанските опозиционни партии, а съответно и към албанците изобщо.

Македонските политически партии допускат една голяма грешка, тъй като изхождат от логиката, че колкото по-неуспешна е една албанска партия на власт, това е добре за македонците и за държавата. Смятам, че трябва да е обратното: Колкото по-успешна е една албанска партия във властта, това ще допринесе за албанските политически интереси, ще бъде по-добре за държавата, защото албанците от векове са част от Македония.

Ще дам и конкретен пример. Когато сегашните партии на албанците в опозиция бяха част от правителството, техните активисти бяха пример за съвестна и успешна работа както по отношение на управлението, така и по отношение на прозрачността пред обществото. Изглежда на някого му пречи албанците да бъдат успешни и да са добър пример. За тях е по-приемливо албанската политика да се контролира и ръководи от хора (албанци), замесени в различни нечисти сделки, хора, които станаха милионери за една нощ и които имат връзки с подземния свят и корумпираните.

БГНЕС: Има ли министри албанци в правителството на Зоран Заев, които гледат към Белград?

Фейзи Хайдари: Не искам да споменавам конкретни имена, но онова, което правят, от една страна, и нещата, които биха могли да правят, а не вършат, от друга, са в услуга именно на интересите на Сърбия в РСМ. Министри албанци ръководят министерства, които връщат милиони евро финансови средства от ЕС, предназначени за „Коридор №8”. Министри на ДСИ ръководят министерства, които не могат (или може би не искат) да построят до границата с Косово магистрала Скопие – Прищина, дълга само 12 км. Питам се, чии интереси обслужва това, за кого е от полза, ако не за Сърбия! Те могат по цял ден да говорят за добросъседски отношения с всички, може да правят остри изказвания срещу Гърция и Сърбия, но нещата, които вършат, показват ясно интересите на коя държава защитават. /БГНЕС