"Фемицид" - пандемията в сянка, която тревожи Франция

На 1 януари три жени са убити във Франция, всяка от които от ръцете на своя партньор или бивш партньор. Феминистките активисти описаха това като "непоносимо" начало на поредната година на насилие, съобщава Си Ен Ен.

Франция е само една от многото страни, които се борят с това, което ООН нарича „пандемия в сянка“ - насилие срещу жени, изострено в условията на COVID-19, който остави жените изолирани у дома с техните насилници, финансов натиск за мнозина и ограничен достъп за подкрепа.

През последната година хора излизат на улиците в знак на протест срещу бруталната смърт на жени, а в някои случаи и на техните деца, от ръцете на техните настоящи или бивши партньори.

Убийствата във Франция шокираха мнозина и предизвикаха нов призив за по-строги действия срещу онези, които извършват насилие над жени и момичета. Мерили Бройл, говорител на „Nous Toutes“, френска феминистка група, казва пред Си Ен Ен, че макар убийствата да са „шокиращи“, активистите в страната, за съжаление „не са изненадани“ от развоя на събитията. „Насилието не спира с Нова година“, казва тя.

В цяла Европа случаите на насилие срещу жени предизвикват нарастващо възмущение.

В Гърция, където през 2021 г. са регистрирани 17 убийства на жени, според обществената телевизия ERT, правителството беше критикувано, че отхвърли опозиционна поправка, която би установила институционално признаване на термина „фемицид“.

В изказване, излъчено през декември, папа Франциск каза, че мъжете, които извършват насилие над жени, се занимават с нещо, което е „почти сатанинско“. Данните на полицията, публикувани в Италия през ноември, показват, че в страната има около 90 случая на насилие срещу жени всеки

Убийствата са "показателни за сегашния климат във Франция и за безнаказаността на нападателите", казва Брьой, като подчертава факта, че една от трите жени е съобщила на полицията за предполагаемия си нападател. Статистика от доклад на френското министерство на правосъдието през 2019 г. показва, че 65% от убитите жени са се свързали с полицията преди убийството си и са потърсили помощ.

„Осъзнаваме, че 65% от тези жени биха могли да бъдат спасени, ако нещата бяха третирани правилно, ако техните оплаквания бяха разгледани, ако бяхме изслушали тези жени“, подчертава Бройл.

Френското правителство побърза да осъди убийствата на 1 януари, а министърът на равенството Елизабет Морено написа в Туитър, че скърби с децата на жертвите и техните близки. Полицията, магистратите, здравните служби и други агенции са "постоянно мобилизирани" към борбата с „това бедствие“, казва тя. Активистите обаче не са впечатлени от реакцията на правителството към трагедиите.

„След трите убийства на жени, които се случиха за 24 часа във Франция, единственото нещо, което беше направено, беше министърът на равенството да отиде да обсъди това с асоциациите“, казва Брьой.

Това не е първият път, когато френското правителство е подложено на критики за борбата с домашното насилие.

От 2019 г., когато във Франция избухнаха широко разпространени протести срещу насилието над жени, правителството обяви поредица от реформи. Те включват повече средства за спешно настаняване на засегнатите и специализирана полиция за разглеждане на жалби, както и усилия за насърчаване на назначаването на специализирани съдилища и прокурори за рационализиране на процесите.

Обръщайки се към журналисти през октомври, вътрешният министър Жералд Дарманен подчерта, че справянето с домашното насилие "трябва да бъде приоритет" за правоприлагащите органи.

„Nous Toutes“ обаче твърди, че Макрон и неговото правителство са "напълно не в крак с това, което се случва на френска територия", според Брьой. „За нас Макрон и правителството мълчат и това е срамно“, добави тя.

Брьой е критична към френската полиция, която според нея "въобще не е достатъчно обучена" да се справя с подобни случаи.

През 2020 г., във Франция са убити 102 жени от настоящи или бивши партньори, според орган на Министерството на вътрешните работи, свързан с френската национална полиция. Други 146 жени са били убити през 2019 г. и 121 жени през 2018 г., съобщава същият орган. Правителствените данни за 2021 г. все още не са публикувани.

Фемицидът се дефинира най-общо като „умишлено убийство на жени, защото са жени“. Въпреки това, няма глобални, стандартизирани или последователно записани данни за понятието „фемицид“.

Според Световната здравна организация (СЗО) „повечето случаи на убийство на жени са извършени от партньора или бившия партньор и включват непрекъснато насилие в дома, заплахи или сплашване, сексуално насилие или ситуации, в които жената има по-малко власт или по-малко ресурси от партньора си“.

Френското наказателно право признава „убийство на партньор“, но не прави разлика между жертви от мъже и жени. Следователно терминът "фемицид" не се използва официално.

„Nous Toutes“ твърди, че тези цифри са „само видимата част от това, което се случва“, според Брьой. „Те са само върхът на айсберга“, казва тя, като подчертава, че преди всяко убийство обикновено има цяла поредица от обстоятелства, които остават скрити за обществото.

Междувременно на Нова година в Испания беше въведена нова система, която според правителството ще я превърне в първата държава в Европа, която официално отчита всички убийства на жени, включително случаите, в които мъже убиват деца, за да наранят жени.

Броят на жените, убити от насилие по полов признак в Испания през 2021 г., възлиза на 43 до 27 декември, според правителствената делегация за борба с половото насилие. От 2003 г. насам 1125 жени са били убити чрез насилие, основано на пола, в страната.

По-рано Испания е регистрирала като насилие по полов признак всяко убийство на жени, при което има доказателства, че те са били или са били във връзка с извършителя.

Но от началото на тази година официалната статистика за насилието, основано на пола, ще бъде разширена, за да включва убийството на всяка жена или дете, в които се смята, че полът е изиграл роля.

Министърът на равенството Ирен Монтеро каза, че новата система ще означава, че всички "сексистки убийства на жени, защото те са жени" ще бъдат преброени. „Назоваването на фемицидите е справедливост, най-основното упражнение за обезщетение за всички жертви на сексистко насилие“, каза тя в правителствено прессъобщение.

По този начин, каза Монтеро, "постигаме напредък в превръщането на всички форми на сексистко насилие видими, за да проведем необходимите публични политики за тяхното изкореняване. Това, което не назовавате, не съществува."

Френски активисти подкрепят това движение и настояват подобна рамка да бъде приета в тяхната страна. Nous Toutes иска убийствата на момичета и жени извън двойката също „да бъдат отчетени, за да можем да покажем степента на насилие срещу жени във Франция“, казва Брьой.

Френското общество е „подготвено да види промяна“, защото „разбира, че тези случаи не са неизбежни“ и могат да бъдат избегнати, заключи Брьой./ БГНЕС