Фенери озаряват началото на карнавала в Базел

Най-големият швейцарски карнавал започна, когато участници в маскарадни костюми осветиха затъмнените улици на Базел, а много от фенерите бяха посветени на изкуствения интелект и изменението на климата.


Тридневното събитие, което е един от най-известните карнавали в Европа, превръща улиците на града в река от изрисувани фенери, цветни маски и креативни костюми, която тече под звуците на тръби и барабани.

Десетки хиляди хора бяха станали преди изгрев, за да видят шествието с фенери "Morgenstreich", като някои участници носеха фенери на главите си.

В 4:00 ч. сутринта светлините в третия по големина град в Швейцария бяха изгасени и майорите на барабаните извикаха "Morgestraich, vorwarts marsch!", давайки заповед за тръгване напред на местния диалект на немския език.

"Светлините угасват и след това настъпва хаос, всеки прави каквото си иска", разказва пред АФП участникът в карнавала Даниел Бергер.

"И след това ще видите само лампите, а на големите лампи има темата за карнавала тази година и всяка група има своя тема".

Много от тях избраха темата за изменението на климата, а сред тях бяха още изкуственият интелект, фалшивите новини, 150-годишнината на Базелската зоологическа градина, придобиването на банката Credit Suisse от UBS, филмът "Барби" и войните по света.

Марк Пансера, ръководител на една от дефилиращите групи или клики, заяви: "Наричаме го "drey scheenschte daag", което означава трите най-красиви дни в годината. Така че това е едно от най-важните неща."

Тайландският турист Тепа Сонсард се наслаждаваше на атмосферата в северния швейцарски град, който граничи с Германия и Франция и е разположен по поречието на река Рейн.

"Чух, че този карнавал е много известен и заради статута на ЮНЕСКО искам да видя колко е красив, колко е голям", каза тя, докато на заден план свиреха петли и барабани.

Френският посетител Маник Лепиес каза: "Превъзходно е, голяма разлика от това, което имаме, например в Елзас. Няма нищо подобно."

Причината, поради която карнавалът се провежда седмица по-късно в Базел, отколкото в други градове в Швейцария и Германия, се е изгубила през вековете.

Не е известно колко отдавна датира карнавалът в Базел. Опустошително земетресение през 1356 г. унищожава архивите на града, а най-ранният документ, в който се споменава карнавалът, е от 1376 г. /БГНЕС