Феновете на Локомотив Сф почетоха паметта на Никола Котков

Организираните фенове на Локомотив Сф почетоха паметта на Никола Котков. Те поднесоха венци и цветя на паметника на легендата на клуба по случай 52-та годишнина от трагичната му смърт


Както е известно Котков загива в катастрофа заедно с друга голяма фигура от историята на българския футбол - Георги Аспарухов - Гунди. По това време двамата са съотборници в Левски.

Никола Котков играе 12 сезона за Локомотив. След това за кратко е част от ЖСК Славия, преди да премине на "Герена". Той записва общо 322 мача в „А“ група, в които бележи 163 гола. Футболист № 1 на България за 1964 г. В периода между 1962 и 1968 г. записва 26 участия с 12 гола за националния отбор на България. Участник на световното първенство в Англия'66.

На 30 юни 1971 г. заедно с Георги Аспарухов загива в автомобилна катастрофа в прохода Витиня на път за тържество на Ботев във Враца. Автомобилът Алфа Ромео с двамата легендарни футболисти се удря в камион, излизащ на платното без предимство от второстепенен пресечен път.

В погребението на двамата футболисти участват към 150 хиляди души, повече, отколкото в организирани от режима подобни мероприятия, като погребението на Георги Димитров. Освен това то съвпада по време и напълно засенчва пропагандираното от властите погребение на трима загинали съветски космонавти. Масовото погребение на Аспарухов и Котков поражда опасения в правителството и довежда до отстраняването на вътрешния министър Ангел Солаков. /БГНЕС