Феновете в Англия се завръщат по стадионите на 17 май

Феновете в Англия ще могат да гледат отново на живо спортни събития от 17 май, обяви днес британският премиер Борис Джонсън. Днес Джонсън изложи своя план за постепенно облекчаване на ограничителните мерки в борбата с коронавируса, който включва и завръщането на зрителите по стадионите и в залите.

След като през декември Англия се отказа от системата с различни нива на опасност от заразата по области, всички спортни събития в страната се провеждаха при закрити врати. Любителите на спорта ще трябва да почакат още близо три месеца, преди да могат отново да гледат любимците си на живо, но поне вече знаят конкретната дата, на която ще могат да го сторят.

От 17 май на спортните събития на открито ще се допускат до 50 процента от капацитета, но максимум до 4000 души. За състезанията в зала ограничението е 50 процента от капацитета с таван 1000 души. За големите футболните стадиони ограниченията ще са малко по-леки - до 25 процента от капацитета, при максимум от 10 000 зрители.

Това означава, че за последния кръг от сезона във Висшата лига на 23 май феновете ще се завърнат по стадионите, като е възможно и финалът на ФА Къп на 15 май да бъде използван за пробно събитие със зрители. Не е изключена възможността и забраната за посещение на зрители да отпадне по-рано за Уембли и в края на април там да се допуснат фенове за финала на Карабао Къп (26 април).

Планът на британското правителство е много добра новина и за тенис феновете, които ще могат да гледат на живо мачовете от Уимбълдън (28 юни - 11 юли). /БГНЕС

Категории: