Фердинанд Маркос: Борбата с наркотиците има ново лице

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос заяви, че кампанията за борба с наркотиците в страната е "придобила ново лице", като се поставя акцент върху рехабилитацията и образованието, но активисти настояват, че все още се убиват хора по незаконен начин.


Хиляди хора бяха убити във войната срещу наркотиците, започната от бившия президент Родриго Дутерте през 2016 г., което предизвика осъждане и международно разследване за предполагаеми нарушения на човешките права, съобщава АФП.

Смъртоносните репресии продължиха и при Маркос - син и съименник на бившия диктатор на страната, дори когато той настояваше да се наблегне повече на превенцията и лечението.

От встъпването на Маркос в длъжност през юни 2022 г. са регистрирани над 350 убийства, свързани с наркотици, сочат данни, събрани от Dahas - подкрепян от Филипинския университет изследователски проект, който отчита такива убийства.

"Кампанията срещу незаконните наркотици продължава, но придоби ново лице", заяви Маркос пред законодатели, дипломати и съдии във втората си реч за състоянието на нацията.

"Сега тя е насочена към лечение, рехабилитация, образование и реинтеграция в общността, за да се ограничи зависимостта от наркотици сред засегнатите граждани", каза той.

Маркос заяви, че правителството ще "продължи безмилостно борбата си срещу наркосиндикатите" и ще се справи с "безскрупулните правоприлагащи органи", замесени в търговията с наркотици.

"Ще приема техните оставки", каза той под бурни възгласи и аплодисменти.

През януари близо хиляда високопоставени полицаи бяха помолени да подадат оставка, тъй като правителството се опитваше да прочисти затъналата в корупция полиция от служители, замесени в незаконни наркотици.

Не е ясно колко от оставките са приети досега.

Правозащитници изразиха възмущението си от речта на Маркос, която бе направена дни след изявлението му, че Филипините повече няма да работят с Международния наказателен съд, след като базираният в Хага трибунал отхвърли жалбата на Манила за прекратяване на разследването на войната срещу наркотиците.

"Предполагаемото ново лице на кампанията му за борба с наркотиците е просто повтаряне на изтъркани стари пиар реплики, които не означават буквално нищо в контекста на продължаващите ИСЕ (извънсъдебни екзекуции) в неговата война с наркотиците и незаинтересоваността и дори презрението му към правосъдието за жертвите по време на предишното управление", заяви Кристина Палабай от правозащитния алианс Карапатан.

"Издържал изпита"

Маркос използва 71-минутната си реч, за да изтъкне усилията на своето правителство през изминалата година за повишаване на селскостопанската производителност, подобряване на образованието и изграждане на инфраструктура.

Той се опитва да получи подкрепата на Конгреса и за законодателната си програма, включваща реформиране на пенсионната система на военните и униформените, за да стане по-устойчива, и амнистиране на бунтовниците, които се предават.

Мнозина наблюдатели поставиха ниска летва за оценка на работата на Маркос след бурните години на Дутерте, когато бруталната война с наркотиците опетни имиджа на страната, дипломатическите отношения със Запада бяха обтегнати, а икономическият растеж се срина по време на пандемията Ковид-19.

За някои той е надминал очакванията.

"Той беше приятна изненада в много отношения, особено за тези, които се опасяваха, че Филипините ще се сринат над скалата", смята политическият анализатор Ричард Хейдариан, който дава "положителна оценка" на първата година на Маркос.

Според Хейдариан най-голямото постижение на Маркос досега е отписването на 1,04 млрд. долара дългове, свързани със земята - сума, която дължат повече от половин милион фермери. /БГНЕС