Фермерски пазар в София събира 80 производители от цялата страна

Около 80 малки производители и занаятчии от цялата страна се събраха на фермерски пазар в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Въпреки студения неделен ден, те подредиха щандовете си на ул. „Оборище“, зад храм-паметника „Св. Александър Невски“, за да покажат на софиянци и гостите на града кулинарни традиции и разнообразие от всички краища на България.

Натурална козметика и изделия от вълна, филц, керамика, кожа, дърво и други естествени материали – това бяха само една малка част, от предлаганото разнообразие. Посетителите могат да опитат и закупят цяло изобилие от пресни и консервирани плодове и зеленчуци, билки и подправки, хляб и печива с квас, здравословни сладкиши, гъби и яйца, млечни и месни продукти, мед и пчелни продукти, сладка и конфитюри, чайове и сиропи, бира и вино, и много други.

„Това е първият от поредицата пазари, които ще направим за тази година. Планирали сме да провеждаме всеки месец. Имаме участници от цялата страна – арт зона, производители, занаятчии и кулинари“, разказа Ралица Касимова, координатор на събитието.

Всички продукти на пазара се предлагат директно от своите производители, които гарантират за нейния вкус и качеството ѝ. Участват само български производители от всички краища на страната.

„Хората проявяват най-голям интерес към млечните и месните продукти, както и към сезонните плодове и зеленчуци, но сега от тях има по-малко“, каза още Ралица Касимова.

„Хранкооп“ възражда кооперативния модел, чрез който малките производители на чиста храна не само оцеляват, но и се развиват и увеличават като численост. Кооперацията на производители и потребители успешно разпространява своя модел и в други градове, където се провеждат фермерски пазари - Бургас, Варна, Добрич, Хасково, Банкя и др. Почитателите на чистата храна, отгледана с грижа към природата и хората могат да открият тези продукти и на ежеседмичните пазари, организирани от „Хранкооп“: Фермерски пазар „Иван Вазов“ - всяка сряда от 14.00 до 18.00 ч., Фермерски пазар „Римската стена“ - всяка събота от 9.00 до 14.00 ч., Фермерски пазар Добрич - всеки четвъртък от 10.00 до 15.00 ч. и Фермерски пазар Банкя - всяка събота от 10.00 до 14.00 ч. /БГНЕС