Фестивал на Маскарадните игри събра кукери и бабугери в Стара Загора

Фестивал на Маскарадните игри събра в Стара Загора кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи от цялата страна, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.


Античният форум „Августа Траяна" е огласян от мощния звън на хлопки и звънци на атрактивни кукери от цялата страна, които прогонват студа и злото и наричат за плодородие и здраве.

Празничният букет от неповторими емоции, багри и звуци предложи на жителите и гостите на Стара Загора вълнуваща среща с маскирани персонажи, които гонят злите сили, студа и тъмнината.


Част от пъстроцветната програма тази година са и Дервишката група на читалище „Отец Паисий-1890“ – село Лесичово, община Пазарджик, която представя обичая „Дервишовден в Лесичово“, вписан в Националната листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища-България" през 2014 г.

Организатори на един от най-колоритните и атрактивни фестивали в България са Община Стара Загора, НЧ „Николай Лилиев 2005“, НЧ „Настроение 2017“ и Регионален исторически музей. /БГНЕС