Нарът е един от най-старите плодове, известен на човечеството и много популярен заради своите вкусови, хранителни и лечебни свойства. Смята се, че произходът на нар е от Централна Азия, откъдето се е разпространил в останалия свят. Отглеждането на нар има дълга история в Азербайджан, където са открити гнили останки от нар от 1000 г. пр.н.е. Азербайджан се счита за единствената страна, в която растат всички сортове нар. Азербайджанският нар получава световно признание като един от най-добрите. Сортовете “Гюльовша”, “Весел”, “Шанди”, “Ширин”, “Чаграи гюльойша”, “Бала Мюрсал”, “Азербайджан гюльойшеси”, “Назикгабъг”, “Валас”, “Ири гила”, “Гърмъзъ габъг” се отглеждат в местните градини. Дивият нар също е разпространен в Азербайджан. Сокът от нар и кората му се използват при лечението на до 20 заболявания. Кожата на нар, както и масло от семената му се използват в козметологията, фармацевтичното производство. Плодът неутрализира високото кръвно налягане, предотвратява рака със своите антиоксиданти, подобрява зрението и нормализира храносмилането. Една чаша сок от нар може да ви осигури 40% от дневната нужда от фолиева киселина и витамини А, С и Е.
Въпреки че нарът расте в различни региони на Азербайджан, тези, произведени в района на Ширван, се считат с най-високо качество. Регионът на Гьойчай е синоним на „истинските азербайджански нарове“. Гьойчай осигурява 20% от продуктите от нар, предлагани в страната. Той може да се похвали с най-подходящите климатични условия и почва за отглеждане на най-добрите нарове. Миналата година в Азербайджан бяха събрани 170 000 тона нар. В Азербайджан 15 предприятия произвеждат продукти от нар. Азербайджан изнася нар в много европейски страни и в малки количества за САЩ, Канада и Австралия. В страната се отглеждат над 200 сорта нар. Градините с наровете се простират на територията на над 23 000 хектара, като се предвижда да обхванат 28 000 хектара през 2020 г. Приходите от износ на нар миналата година са над 12 млн. щатски долара.