Фестивалът „Jam on the river“ смесва джаз, рок и класика в Троянския Балкан

Ние, музикантите, носим отговорност и не можем да оставим хората гладни за култура. Това заяви в интервю за БГНЕС „царицата на акордеона“ Вероника Тодорова.

За трета поредна година тя организира фестивала „Jam on the river“ край троянското село Дебнево. Той събира на една сцена едни от най-изтъкнатите български джаз, рок и поп музиканти, изпълнители на народна музика, както и гости от чужбина. Сред тях са Теодосий Спасов, Стунджи, Ангел Димитров, Стефан Вълдобрев, прочутият германски виолончелист Кристофър Херман и много др.

Момичето с акордеона - вдъхновител на „Jam on the river“

Вероника Тодорова е най-прочутият акордеонист в света. Тя започва да свири на акордеон на 6-годишна възраст. Родена е в Плевен, но израства в Троянския Балкан – в красивото селце Дебнево. През 2003 г. заминава заедно с родителите си за Германия, където продължава музикалното си образование.

„Момичето с акордеона“ е обявена за номер едно в света и печели много национални и международни конкурси.

„Акордеонът е много специален инструмент, а за мен е още по-специален. Акордеонът е цял оркестър. Той диша и винаги е стилно облечен в бяло и черно. Не знам дали аз съм го избрала или той ме е избрал“, сподели Вероника Тодорова.

Тя отскоро е у нас и „все още опознава родната сцена с голямо любопитство и удоволствие“.

„На родна сцена се свири по съвсем различен начин, както и за родната публика също. Емоцията е едно голямо предимство“, каза Вероника.

Малко преди фестивала „Jam on the river“ тя изнесе серия от концерти с цигуларя Веско Ешкенази.

„Това е една щастлива случайност, бях поканена като солист от един мой колега, цигуларя Георги Калайджиев, с който съм свирила дълги години в Германия. Срещнахме се на родна земя в Сливен, където се запознах и с Плевенската филхармония. И така се случиха нещата и имахме прекрасни моменти на сцената с Веско Ешкенази, Люси Дяковска и Койна Русева. Това бяха незабравими концерти“, каза акордеонист №1 в света.

За бъдещите си планове Вероника казва: „Не планирам много, ако човек успява да усеща правилно нещата, те се случват“.

През септември тя ще изнесе 20 представления в цяла Германия, с които ще разкаже живота на две знаменити дами – Едит Пиаф и Марлене Дитрих. През следващата година ще бъде на турне с Веско Ешкенази и Плевенската филхармония. Отново в Германия ѝ предстои турне с оперен и театрален проект.

А междувременно публиката на „Jam on the river“ се наслади на нейния дует с германския виолончелист и автор на музика от Франкфурт Кристофър Херман, с който представиха прочути български и международни мелодии в необичайното изпълнение на акордеон и виолончело.

Кристофър Херман е класически музикант и композитор. „Много съм щастлив, че днес съм в Дебнево, за да свиря с Вероника. За втори път съм в България. Предишният път бях отново на този фестивал, където свирех с Ангел Димитров. Определено съм свързан с българските музиканти, както и с България“, каза той.

Виолончелистът е много добре приет от българската публика. „Хората тук са прекрасни и много отворени, докато германците са доста по-спокойни. Българите са доста по-бурни и емоционални, което ми харесва“, добави Кристофър.

Кристофър Херман

Фестивалът „Jam on the river“ продължава два дни. Днес програмата ще бъде открита от гайдарска дружина и групата „Тропангелес“. На сцената ще излязат още и „F J M“ (Folk Jazz Magic), Малките музикални звезди, нови „Jazz Jam“ гласове, „Projet 7“, трио „GloBalkan“, Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени. /БГНЕС