Фестивалът на канабиса "420" в Денвър с аромат на свобода и долари

Десетки хиляди любители на канабиса се събраха вчера в Денвър, за да отпразнуват все по-широката легализация на тревата в САЩ с дим, музика и ... няколко оплаквания от комерсиализацията.

20 април се превърна в национален празник на канабиса в Съединените щати, тъй като датата съответства на жаргонното название "420" за марихуана.

Столицата на Колорадо се превърна в магнит за ентусиастите, след като преди десетилетие западният американски щат първи в страната гласува да се легализира канабисът за развлечение.

В сряда следобед те се събраха на празненство в парк, над който се виждат прозорците на сградата на местния Капитолий, където през 90-те години на миналия век се разразиха протести за декриминализиране на марихуаната.

Сред първите, пристигнали на фестивала Mile High 420 - обявен за най-голямото безплатно събиране от този вид в света - беше Майкъл Фаруел, който гордо носеше гигантски джойнт с дължина около 15 инча (40 см), дебел колкото крак на стол.

"Това е най-големият джойнт, който някога съм пушил - или ми предстои да пуша!" - каза 25-годишният мъж.

"Това е нещо като джойнт от шест унции, шест унции и половина... Не знам", добави той, като изчисли, че е струвал около 800 долара, а свиването му с помощта на двама приятели е отнело повече от час.

Фаруел съобщи, че е тръгнал от източния щат Делауеър, където канабисът понастоящем е разрешен само за медицинска употреба.

"Това е любимият ми ден в годината. По-добър е от Коледа!" - каза той.

Зелено злато и зелени банкноти

След като Колорадо даде зелена светлина на канабиса за развлечение, 18 от 50-те американски щата, както и столицата Вашингтон, последваха примера му.

Но на федерално ниво канабисът продължава да е незаконен. И дори в Колорадо законът технически все още забранява пушенето на марихуана на обществени места.

Все пак участниците във фестивала знаят, че в действителност няма от какво да се страхуват от властите, и не полагаха усилия да скрият любимото си занимание.

Изминахме дълъг път, каза Мигел Лопес - активист за легализиране на марихуаната и съосновател на фестивала "420 ".

През 1995 г. активистите се събирали за "пушене" в знак на протест пред столицата, но трябвало да внимават за полицейска намеса или да рискуват арест.

Оттогава много неща се промениха и легализацията влезе в сила в Колорадо през 2014 г.

Но Лопес се оплаква, че фестивалът и по-широката легализирана индустрия за марихуана са придобили силно комерсиален характер.

Посланието беше категорично, че искаме да легализираме, но не по усмотрение на законодателите, които искат само да печелят пари", каза той.

Активистът ветеран посочи, че миналата година продажбите на легален канабис в Колорадо - щат с по-малко от шест милиона души население, са достигнали 2,2 милиарда долара.

Това означава 423 млн. долара данъчни приходи в хазната на щата, в допълнение към косвените ползи за сектори като туризма. Затова не е изненадващо, че местните власти вече подкрепят движение "420".

"Гражданите не искаха това да се случи по този начин. Индустрията го иска. Тя наистина е свръхрегулирана, свръхобложена с данъци", твърди Лопес.

"Наистина не е освободило хората, а просто е създало още една възможност за тях да дойдат и да печелят, като петрола и газа".

Лопес - предишният организатор на фестивала, наскоро беше отстранен от верига специализирани магазини за канабис, които частично ребрандираха събитието.

Свобода

И все пак за Тами Хендън този ден в парка с джойнт в устата има вкус на свобода.

Тя живее в консервативния щат Джорджия, където канабисът - дори за медицински цели, остава незаконен.

54-годишната Хендън страда от тригеминална невралгия - болезнено състояние, което според някои проучвания може да бъде облекчено от канабиса.

Бивш ветеран от военноморските сили, тя пропътува почти 2 000 мили, за да присъства на фестивала.

"Това беше в списъка ми с неща, които трябва да направя", казва тя.

"Джорджия е Библейският пояс, така че няма шанс някога да имаш свободата да пушиш там".

"Аз съм ветеран с увреждания. Пенсионирана съм от военноморските сили. Ако обичам да пуша джойнт и да се отпусна - трябва да мога да празнувам това". /БГНЕС и АФП