Фейсбук и Туитър ще се борят срещу опити за въздействие на изборите в САЩ

Американските компании Фейсбук и Tуитър изразиха готовност да се борят срещу възможни опити за въздействие върху изборния процес в САЩ на платформите на едноименните социални мрежи. Съответното изявление е публикувано в сряда на официалните страници на компаниите в Туитър.

„Докато се приближаваме до изборите през ноември, ние продължаваме да се подготвяме, да провеждаме редовни срещи и да споделяме подходяща информация за заплахите, които виждаме“, заявиха компаниите в съвместно изявление. В документа се отбелязва, че ръководството на Фейсбук и Туитър ще предостави „навременна и открита информация за изборния процес, резултатите от изборите в светлината на логистичните трудности, свързани с новия коронавирус“. Освен това компаниите изразиха готовността си да "се борят срещу умишлени опити за подкопаване на изборния процес в навечерието на, по време и след изборите". Тази категория включва опити за използване на платформите за публикуване на информация за изборите от непотвърдени източници. В същото време компаниите обещаха да потиснат "опитите за кибератаки върху предизборните щабове", както и структури, пряко свързани с процеса на гласуване.

Изборите в САЩ ще се проведат на 3 ноември. Те ще излъчат президента и вицепрезидента, всички 435 членове на Камарата на представителите и една трета от Сената на Конгреса и губернатори на 13 щата и територии. Съперник на републиканеца Доналд Тръмп ще бъде демократът Джоузеф Байдън. Партньор на Тръмп в предизборната надпревара, претендент за поста вицепрезидент на САЩ е Майкъл Пенс, партньор на Байдън е Камала Харис. /БГНЕС