ФФА: „Уникално споразумение“ съкращава разликата в заплащането в Австралия

Австралийската футболна федерация (ФФА) заяви в сряда, че е постигнала споразумение с Асоциацията на играчите за ново колективно договаряне (СБА), което „съкращава разликата в заплатите“ между мъжките и женските национални отбори.

Жените на Австралия станаха част от уникално споразумение за съкращаване разликата в заплащането с мъжете.

От федерацията споделиха, че четиригодишната сделка означава, че „Matildas“, които достигнаха до осминафиналите на Мондиала това лято, и „Socceroos“ ще получават 24-процентов дял от генерираните приходи през 2019-20, който ще се покачва с 1% всяка година. Играчите ще получат повишен дял от наградния фонд при класиране за Световно първенство, от 30 на 40%, като дялът ще се покачи до 50% при достигане до елиминационната фаза.Футболът е спорт за всички, и това договаряне е още една огромна стъпка към осигуряването на това, че уважаваме ценностите на равенството, въвлеченост и възможност“, сподели президентът на ФФА Крис Нику в свое изявление. „За първи път, възнагражданието на играчите ще бъде тясно свързано с приходите, генерирани от националните отбори – това ще създаде устойчив финансов модел, който стимулира играчите и ФФА да работят съвместно“. Според споразумението, ФФА и Асоциацията на професионалните футболисти в Австралия (ПФА), са стигнали и до съгласие относно нова треторазрядна централизирана система за договорите на футболистките, според която най-добрите състезателки на страната ще получават точно толкова, колкото мъжете. Политиката за отпуск на родители също ще бъде преразгледана, за да осигури по-високи нива на подкрепа за „Matildas“ по време на бременност и при завръщане в националния отбор. „Това е наистина едно уникално споразумение“. Всеки национален отбор, от мъжете и жените, през младежките формации, до тимовете с церебрална парализа са обвързани с това споразумение“, добави Нику.

Несъответствието при заплащане между мъжете и жените в професионалния футбол е центъра на сериозни полемики, след като женският представителен тим на САЩ съди местната федерация през март за полова дискриминация заради заплащането и работните условия. През юни, австралийският женски тим стартира кампания, призовавайки за поделяне на наградния фонд преди началото на Мондиала. Женският национален тим получи 4 млн. долара, след като триумфира на Световното във Франция, от общия награден фонд на надпреварата на стойност 30 млн. долара. На мъжкия Мондиал в Русия преди година, шампионът Франция грабна 38 млн. долара от общ награден фонд 400 млн. долара. /БГНЕС