Фиала: Никой в Европа не възнамерява да изпраща войски в Украйна

Чешкият министър-председател Петер Фиала заяви, че никой в Европа не възнамерява да изпраща войски в Украйна. Той заяви, че идеята, представена от френския президент Еманюел Макрон, е била "маловажна тема" в рамките на неотдавнашната среща на върха в Париж.


"Никой в Европа не възнамерява да изпраща войски в Украйна", заяви Фиала в отговор на въпрос от депутати от опозицията по време на реч в чешкия парламент.

Според чешкия премиер огромното мнозинство от участниците в срещата на върха са се съгласили, че въпросът за изпращането на войски в Украйна няма да бъде обсъждан, намирайки темата за "неприемлива". "Може би би било полезно някои военнослужещи, например от Франция, да се намират на украинска територия, но не за да се бият там, а може би да помагат там, например с обучението (на украинските военни", добави Фиала.

На 26 февруари френският президент Еманюел Макрон заяви, че в Украйна може да бъдат изпратени западни войски. Полша и Швеция, както и САЩ, Германия, Словакия и Унгария вече отхвърлиха тази идея. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също не потвърди обсъждането на този въпрос. Въпреки това министър-председателят на Естония Кая Калас подкрепи обсъждането на изпращането на войски в Украйна. Кремъл смята, че обсъждането на тази тема е опасно./БГНЕС