FiBank представи новия си благотворителен календар със Златните момичета на България

За девета поредна година Fibank (Първа инвестиционна банка) застава зад благотворителна кауза, посредством своя луксозен календар за предстоящата 2022-а година. В последния ден на ноември той бе представен пред отбрана публика в литературен клуб „Перото” в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Тази година каузата е посветена на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) и на идеята за устойчиво развитие, посредством подпомагането на научни разработки за запазване на българските сортове плодове и зеленчуци. Именно тази нелека задача е част от Плана за устойчивост и един от 17-те стълба за устойчивост на Обединените нации, фокусиран върху географско биоразнообразие, водещо до намаляване на въглеродния отпечатък и вредата върху природата от използването на пестициди.

Боряна Калейн

Концепцията на календар 2022 е повече от интересна, като съчетава финеса, чистотата и грацията на девойките и момичетата от Българската федерация по художествена гимнастика, които по нестандартен начин позират с типично български плодове, зеленчуци, цветя, включително и прословутата ни Роза Дамасцена (маслодайна роза). Зад реализацията на проекта застава традиционно екипът на рекламна агенция KIWI Advertising с арт директор Елица Узунова, който работи по концепцията, дизайна, обработката и печата на календара. Стайлингът е на Сирма Чаушева, а фотограф е Елена Ненкова. Още от първото издание на календара през 2013 г. на страниците му са заставали едни от най-известните лица в българския спорт. Календарът за 2022 година, в който Златните момичета на България позират с типично български сортове като жито, лавандула, роза дамасцена, царевица, домат, краставица, чушка, люцерна, грозде, ябълки, круши, е отпечатан изцяло с рециклирана хартия и без употребата на вредни метали и химикали.

"За мен това е много специално, защото аз и семейството ми много се стараем да купуваме само български плодове и зеленчуци, изключителни почитатели сме на българското и съм безкрайно щастлива, че тази година инициативата е именно това, промотиране и запазване на българския сорт", сподели президентът на БФХГ Илиана Раева. "Много съм щастлива, че момичетата за поредна година могат да бъдат полезни със своето прекрасно послание, което е запазване на българския сорт. Щастлива съм, че осма година с Fibank правим такива невероятни инициативи, които са с благотворителен характер и се надяваме и в бъдеще да продължаваме, защото смятам, че това е много полезно и обществото ни има нужда от такива инициативи. Те са наши спонсори вече осем години, имаме 11 инициативи, всичките с благотворителен характер и прекрасни послания за едни много добри каузи", допълни тя.

„Позитивните, чисто български каузи, са много важни за нас! На първо място - съхраняването и развитието на нашите изконни български сортове плодове, зеленчуци и посеви. Това е стратегическа мисия с далечна перспектива и тя ще дава богата реколта с поколения напред. Редом с това подкрепяме и родната художествена гимнастика - спортът, станал българска гордост пред целия свят. Така дойде художествената идея да съчетаем красотата и грацията на нашите прекрасни момичета с натуралната символика на типично български сортове плодове и зеленчуци. И хармоничната им обща визия буквално оживя!”, споделя Никола Бакалов, Главен изпълнителен директор (CEO) и Председател на Управителния съвет на Fibank.

Илона Станева от FiBank и Илиана Раева от БФХГ

Сред гостите на церемонията бяха олимпийските шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика и тяхната треньорка Весела Димитрова "Искам да благодаря за поредна година на Fibank, че организира това заснемане на този прекрасен календар. Естествено, очаквах да бъде още по-добър от предишните и съм наистина много приятна изненадана, че те са осъществили това нещо, да представят гимнастичките ни по един уникален начин отново. Това наистина са щастливи моменти за момичетата и те трябва да берат плодовете на техния труд и да бъдат почетени, признати и да са щастливи", каза Димитрова, която коментира и работата си с новия ансамбъл за следващия олимпийски цикъл. "Със сигурност с положителна нагласа, очакванията ми са положителни, ново предизвикателство за мен, нови момичета, нови съчетания, всичко ново, така че следващият олимпийски цикъл със сигурност ще бъде много интересен. Многократно казах, че съм изключително щастлива, че това са първите ни олимпийски шампионки, но и силно се надявам да не са последните".

Пред обектива на Елена Ненкова в продължение на три дни заставаха Камелия Петрова, Кристиана Дойчева, Сузан Пуладиан, Гергана Трендафилова, Мария Стаменова, Александра Василева - членове на националния отбор по художествена гимнастика – ансамбъл девойки; Стефани Кирякова, Ева Брезелиева, Лъчезара Пекова, Стилияна Николова, Татяна Воложанина и Катрин Тасева – членове на националния отбор по художествена гимнастика – ансамбъл жени; както и олимпийските шампиони от Токио 2020 Мадлен Радуканова, Боряна Калейн, Симона Дянкова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова.

Златната медалистка от Токио Мадлен Радуканова сподели, че за нея и съотборничките ѝ е било удоволствие да участват в нещо различно. "За поредна година те ни изненадват, снимките са много красиви, много различни, темата е изключително интересна. Много се радваме, че сме част от този календар. Снимките станаха след Олимпиадата, което ни беше доста приятно, тъй като вече напрежението беше паднало и ние се забавлявахме на цялата фотосесия. Искаме да благодарим на Fibank за възможността отново да сме част от техния календар. Много е различно, не правим това всеки ден, но е много забавно, хората са много приятни за работа и всичко става много лесно", каза Радуканова, която призна, че към момента е изцяло фокусирана върху бенефиса на ансамбъла и гимнастичките на 16 декември и все още не знае накъде ще се насочи професионално след това.

Катрин Тасева

Всички средства от продажбите на календара ще бъдат дарени на Българската федерация по художествена гимнастика и на СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ, с цел подпомагане на тяхната дейност. Календарът е наличен във всички клонове и офиси на Fibank от 6 декември и е с цена 10 лв. Той е отпечатан на 100% рециклирана хартия без съдържание на елементарен хлор, без тежки метали и с неутрално pH в унисон с дългосрочния ангажимент на банката към обществено отговорни устойчиви практики.

"Много благодарим за цялата огромна подкрепа, която получаваме от Fibank, за мен е огромно удоволствие да участвам за поредна година в тази инициатива, да подкрепяме българските производители", заяви Катрин Тасева. "Страшно много ми харесва и намирам една градивност всяка година в календарите на Fibank и инициативите, които те подкрепят. Колкото повече натрупваме фотосесии, медийни и социални изяви, разбирам колко е трудно и това, да изглеждаш добре, толкова много снимки. Щастлива съм, че ни се отдава такава възможност. На 16 декември очакваме хората да дойдат, да ни подкрепят, да се насладят за последно на нашите изпълнения, надявам се за пореден път да ги накараме да се почувстват горди и да ни изпратят както заслужаваме. В личен план най-добро предстои, но за момент още не искам да казвам", допълни тя. /БГНЕС