„Фидес” напусна ЕНП

Управляващата дясна унгарска партия "Фидес" напусна консервативната група на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент в сряда, заяви премиерът Виктор Орбан.

„С настоящото ви информирам, че членовете на ЕП от „Фидес” подават оставка за членството си в групата на ЕНП“, каза Орбан в писмо до лидера на групата на ЕНП Манфред Вебер, публикувано в Tуитър от един от министрите на Орбан.

Решението последва гласуване от групата за приемане на промяна на правилата, която беше обявена като начин за изгонване на партията на Орбан от техните редици.

Дясноцентристката група на ЕНП в Европейския парламент прие днес промяна на правилата, която беше обявена като начин за изгонване на партията на унгарския премиер Виктор Орбан от техните редици, предаде АФП.

Консервативният блок одобри мярка, която ще им позволи в бъдеще да гласуват за спиране или освобождаване на цяла национална партийна делегация.

ЕНП, която обединява основните европейски десноцентристки партии, е най-големият единичен блок за гласуване в Европейския парламент и партията както на Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, така и на германския канцлер Ангела Меркел. Този ход последва писмо, изпратено от Орбан до лидера на групата на ЕНП Манфред Вебер в неделя, в което заплашва да напусне групата, ако бъде гласувано за промяна във вътрешните й правила, планирано за сряда. Предложените промени в правилата, които позволяват на групата да санкционира цяла партия член, а не само един евродепутат, бяха „специално пригодени да накажат „Фидес“, написа Орбан.

"Посланието е ясно и надлежно отбелязано. Ако „Фидес” не е добре дошла, не се чувстваме принудени да останем в групата", каза той.

Напускането на групата от „Фидес” завършва години на неприязън между партиите от ЕНП дали да изгонят партията на Орбан или да задържат членовете на Европейския парламент на борда в дясноцентристката група, за да се предотврати това те да застанат на страната на евроскептичните популисти.

ЕНП вече санкционира „Фидес” през 2019 г. заради правителствена кампания с плакати, обвиняваща бившия шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и либералния американски милиардер Джордж Сорос в заговори за заливане на Европа с мигранти.

ЕНП изпрати делегация, която да изготви вътрешен доклад за оценка на бъдещото членство на „Фидес”, ход, възмутил Орбан, който заяви, че партията ще вземе свое решение за бъдещето си.

Гласуването за промяна на правилата за суспендиране идва, след като ЕНП санкционира лидера на групата на Европейския парламент на "Фидес" Тамаш Дойч за коментар, сравняващ забележките на Вебер с лозунгите на Гестапо и тайната полиция от унгарската комунистическа епоха./БГНЕС