ФИФА и УЕФА поискаха обяснение за оттеглянето на оставката на Михайлов

Международната и европейската футболни централи ФИФА и УЕФА са изпратили писмо до БФС с искане за обяснение за случилото се миналата седмица.

Припомняме, че Борислав Михайлов оттегли оставката си и формално се завърна на поста президент на БФС, а освен това бе отменен и плануваният за 25 юни Конгрес на родната централа.

Борислав Михайлов оттегли оставката си на изминалия Изпълком на БФС.

От писмото става ясно, че двете организации са недоволни от ситуацията и искат обяснение за действията, които Изпълкомът на БФС е извършил. Писмото е адресирано до изпълнителния директор на футболната ни централа Борислав Попов и е получено във вторник (4 май).

От писмото се разбира, че ФИФА и УЕФА искат обяснение за това по кой член от устава на БФС е извършено връщането на Борислав Михайлов. Според него избраният за изпълняващ длъжността президент на БФС Михаил Касабов трябва да бъде такъв до провеждането на Конгрес на футболната централа.

Ето какво гласи официалното писмо на ФИФА и УЕФА до БФС:

Ситуацията в БФС

Уважаеми г-н Попов,

„Пишем ви в светлината на последните новини, които съобщават, че г-н Борислав Михайлов е оттеглил оставката си като президент на БФС, която той подаде през октомври 2019 година, и след одобрение на Изпълнителния комитет отново зае позицията на президент на БФС.

В този контекст се позоваваме на Вашето писмо от 5 ноември 2019 година, чрез което информирате ФИФА, че „На заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, проведено на 18 октомври 2019 г., президентът на БФС Борислав Михайлов, избран на 16 февруари 2018 г., подаде оставка от длъжността си“, че „Не е настоявано за тази оставка или не е поискана от клубовете-членове на БФС или Изпълнителния комитет като колективен орган“ и че „Съгласно чл. 47, ал. 2 от Устава (ите) на БФС, Изпълнителният комитет избра г-н Михаил Касабов, вицепрезидент, да упражнява правомощията на президент на БФС до провеждането на Конгрес на федерацията“. Тази позиция беше потвърдена в писмо до УЕФА от 10 декември 2020 година.

Освен това отбелязваме, че преди предполагаемото оттегляне на оставката на г-н Борислав Михайлов, БФС обяви, че ще проведе извънреден Конгрес на 25 юни 2021 г., в София, за да бъде избран президент на БФС в съответствие с гореспоменатия чл. 47, ал. 2 от Устава на БФС, който установява, че „В случай на оставка [...] правомощията на президента се упражняват от първия вицепрезидент, ако първият вицепрезидент не е способен или той откаже, тогава от друг заместник-председател, назначен от Изпълнителния комитет до провеждането на нов Конгрес.“

В светлината на тези обстоятелства, любезно Ви молим да ни предоставите вашата подробна позиция по въпроса при първа възможност. По-специално, ние Ви молим да уточните въз основа на кои разпоредби на Устава на БФС и/ или съответното национално законодателство Изпълнителният комитет твърди, че е решил да одобри оттеглената оставка на г-н Борислав Михайлов и да го възстанови за президент на БФС“. /БГНЕС