Филип Хамънд: Смяната на Тереза Мей няма да реши проблемите около Брекзит

Водещи министри от кабинета на Тереза Мей отхвърлиха появилата се информация за „преврат“, целящ свалянето на премиера, съобщава Би Би Си.

Британският министър на финансите Филип Хамънд

Финансовият министър Филип Хамънд заяви, че разговори за подобна промяна са „доста самодоволни“, а министърът за Брекзит Стивън Баркли заяви, че премиерът „все още командва“. Дейвид Лидингтън – заместникът на премиера на Великобритания и едно от имената, спрягани като евентуален неин наследник, беше категоричен, че „застава на 100 процента зад министър-председателя“.

Филип Хамънд призна, че сделката на Тереза Мей може би няма да получи подкрепата на Камарата на общините на фона на все по-задълбочаващите се спекулации, че премиерът ще бъде принудена да подаде оставка заради зараждащият се преврат в кабинета й. Първият британски финансист обаче беше напълно категоричен, че смяната на Мей няма да „реши проблема по никакъв начин“, но отказа да съобщи дали е бил потърсен от колегите си за намеса при решаването на въпроса.

БГНЕС припомня, че по-рано се появи информация, че 11 министри от кабинета ще се противопоставят на премиера Тереза Мей в понеделник и ще поискат оставката й.

Според в. „Съндей Таймс“ Дейвид Лидингтън, който в момента е заместник на Мей, министърът на околната среда Майкъл Гоув или външният министър Джереми Хънт са сред претендентите да заемат длъжността временен премиер. Изданието също така цитира неназован министър, който е заявил, че Тереза Май "ще си тръгне след 10 дни". / БГНЕС