Филипините няма да отстъпят и "един квадратен инч" на Китай

Филипинският президент Фердинанд Маркос каза пред парламента на Австралия, че страната му е на "фронтовата линия" в битката за регионален мир. След като военните кораби на Пекин бяха открити във водите край бреговете на неговата страна, Маркос каза на австралийските депутати, че „Филипините сега се намират на фронтовата линия срещу действия, които подкопават регионалния мир, регионалната стабилност и застрашават регионалния успех“. Той обеща да остане твърд в защитата на суверенитета на страната си. „Няма да позволя никакъв опит на която и да е чужда сила да вземе дори един квадратен инч от нашата суверенна територия“, каза Маркос под бурни аплодисменти.


„Предизвикателствата, пред които сме изправени, може да са огромни, но също толкова огромна е нашата решителност. Няма да се поддадем“.

Властите на Филипините тази седмица казаха, че са открили кораби на китайския флот около плитчината Скарбъроу - район, превзет от Пекин през 2012 г. Китай обяви плитчината и частите от Южнокитайско море за свои, като пренебрегна регионалните възражения и решението на международен трибунал, че претенциите му нямат правно основание. Пекин отдавна разполага брегова охрана и други кораби около плитчината Скарбъро, за да предотврати достъпа на Филипините.

Но Маркос нарече разполагането на военни кораби ново и "тревожно" развитие. Южнокитайско море е стратегически жизненоважно за няколко страни, осигурявайки ключов маршрут за внос и износ на основни горива, храни и други стоки. Филипините и други страни, подкрепяни от САЩ, твърдят, че водният път трябва да бъде свободен и отворен.

През последните години Китай бързо разшири своите военноморски сили и заграби огромни участъци от морска територия, надявайки се да засили своята военна и политическа мощ далеч отвъд бреговете на страната. „Защитата на Южнокитайско море като критична глобална артерия е от решаващо значение за запазването на регионалния мир. И смея да кажа, че и на глобалния мир“, изтъкна Маркос. /БГНЕС