Филмът "Зона на интерес" е фаворит на фестивала в Кан

Въздействащият психологически филм на ужасите "Зона на интерес", който се развива в Аушвиц, се превърна в сензация през първата седмица на филмовия фестивал в Кан, а критиците са почти единодушни в похвалите си, съобщи „Холивуд Рипортър“.

"Смразяваща драма за Холокоста като никоя друга" и "дързък филм" са само част от определенията за лентата.

Всеобщата оценка за британският режисьор Джонатан Глейзър е, че той "не е способен да направи филм, който да е нещо по-малко от оригинален".

Немскоезичния филм, който е създаден десетилетие след последния филм на 58-годишния Глейзър "Под кожата", се развива в рамките на лагера Аушвиц, но и от другата страна на стените му, като се фокусира върху семейството на Рудолф Хес, най-дългогодишния комендант на лагера Аушвиц, който е живял на една ръка разстояние от него.

Филмът проследява семейството му, което продължава да води нормален живот, а съпругата на Хес (в ролята Сандра Хюлер) дори се шегува, че е "кралицата на Аушвиц".

"Глейзър току-що представи първата мигновена сензация на фестивала", коментира списание "Варайъти", отбелязвайки шестминутните овации на крака след премиерата на продукцията.

Ужасът на лагера не е показан, но непрестанно присъства в озвучаването - влакове, горивни пещи, изстрели и писъци. Важни са няколко детайла: отвращението на героите от непоносимата миризма, пепелта, разпръсната в почвата, кръвта, измита от ботушите.

Забележителната лента е описан като смразяващ и дълбок, медитативен и поглъщащ - филм, който изправя човешката тъмнина пред светлината и я разглежда като под микроскоп.

Френските рецензенти са също толкова впечатлени, като го наричат "смразяващ филм с главозамайващо въздействие". /БГНЕС