Филмът на Полански е №1 въпреки обвиненията в сексуално насилие

Новият филм на Роман Полански оглавява френския боксофис, въпреки ново обвинение за изнасилване срещу противоречивия режисьор.

"Офицер и шпионин" изпревари епоса за състезателни автомобили на Мат Деймън "Форд срещу Ферари" - който е на върха на американския боксофис - въпреки рекламната кампания за филма, спряна вследствие на последните претенции срещу режисьора-ветеран.

Успехът на историческия трилър за аферата „Драйфус“ беше застрашен от разкритията на френската фотографка Валентин Моние. Тя обвини Полански, че е изнасилил на 18 години във вилата му в Швейцария.

Въпреки протестите пред кината и призивът на феминистки за бойкот срещу филма с участието на спечелилия „Оскар“ актьор Жан Дюжарден, близо 400 000 души са го гледали до края на вчерашния ден.

86-годишният Полански отрича да е нападал бившия модел и актриса и обеща да съди всички свои хулители.

„Офицер и шпионин“ се радва на много голяма популярност сред киноманите. Успехът разгневи критиците на Полански. Режисьорът е издирван от американските съдебни власти, след като призна за изнасилването на 13-годишно момиче през 1977 г. Той направи това като част от сделка, за да избегне съдебен процес по по-сериозни обвинения.

Мелиса Силвърстайн, основателка на „Жени и Холивуд“, даде гласност на емоционалната си критичност. „Какво по дяволите става във Франция?“, написа тя в Туитър. "Когато има да се върши още много работа (за жените във филмовата индустрия) - филмът на Роман Полански оглави боксофиса във Франция", добави активистката.

Силвърстайн беше атакувала организаторите на кинофестивала във Венеция по-рано тази година за избора на филма, който спечели "Сребърен лъв" и наградата на критиците, въпреки че ръководителят на журито, аржентинската режисьорка Лукресия Мартел, признала, че „се чувства неудобно" заради Полански. /БГНЕС