Филмовият фестивал във Венеция стартира с "токсичен" филм с Адам Драйвър

Филмовият фестивал във Венеция стартира днес с филм с Адам Драйвър в главната роля, посветен на смъртоносна здравна криза, дезинформация и лекарства за лечение.

"Бял шум" е първият от четирите филма, продуцирани от Netflix, които се състезават за голямата награда "Златен лъв" на 11-дневния фестивал, който отбелязва 90 години от първото си издание. В него Драйвър е в ролята на професор в малък университетски град, който преживява "въздушно токсично събитие", придружено от надеждната информация, докато съпругата му (в ролята Грета Геруиг) води собствена борба с лекарства, отпускани с рецепта. Това е хаплива сатира на американската потребителска култура и академичното скудоумие, която отново среща Драйвър с режисьора Ноа Баумбах след похвалената им "Брачна история". Макар че е базиран на известния роман на Дон ДеЛило от 1985 г., Баумбах заяви пред репортери, че "не може да повярва колко актуален е той", когато го препрочита през 2020 г., годината, в която епидемията от Ковид-19 се превръща в пандемия.

Адам Драйвър (Л), режисьорът Ноа Баумбах (Ц) и Дон Чийдъл (Д)

Драйвър каза, че много се е забавлявал да играе герой, "който е толкова стресиран и прави всичко възможно да се преструва, че не е", но се пошегува, че се е амбицирал да надебелее, за да изиграе баща на средна възраст.

Все още в преследване на първия си "Оскар" за най-добър филм, Netflix се превърна в ключов спонсор на по-интелектуални режисьори, докато традиционните холивудски студия се фокусират върху супергерои и франчайз блокбастъри. По-късно по време на фестивала стриймърът ще има премиера на дългоочаквания "Блондинка", мрачен разказ за трагичния живот на Мерилин Монро, с изгряващата звезда Ана де Армас в главната роля.

Програмата е и "Бардо", най-новият филм на мексиканския режисьор Алехандро Гонзалес Иняриту, който представи във Венеция предишните си филми "Бърдмен" и "Отмъстителят" по пътя им към славата на "Оскар".

Алехандро Гонзалес Иняриту

Най-дългогодишният филмов фестивал в света се провежда всяка година на осеяния с плажове остров Лидо и е поле за стартиране на кампаниите за наградите "Оскар". 8 от последните 10 "Оскар"-а за най-добър режисьор са отишли при филми, чиято премиера е била във Венеция, включително последният носител Джейн Кемпиън за "Силата на кучето" - друга продукция на Netflix.

Канибали и китове

Днедс в Лидо придстигна и емблематичната френска актриса Катрин Деньов, която носеше украинско знаме, закачено на сакото ѝ, за да вземе наградата за цялостно творчество.

През следващите дни феновете ще се опитват да зърнат Тимъти Шаламе, който играе ролята на болен от любов канибал във филма "Bones and All", който го събира отново с режисьора на "Призови ме с твоето име" Лука Гуаданино.

Много се говори и за "Кит" с Брендън Фрейзър в ролята на болестно затлъстял мъж, който се опитва да се свърже с дъщеря си, режисиран от Дарън Аронофски, призьор на "Златен лъв" през 2008 г. за "Борецът".

Холивуд и Западна Европа доминират в селекцията от 23 филма, които се борят за сърцата на журито, ръководено от американската актриса Джулиан Мур.

Забележително изключение е награждаваният ирански режисьор Джафар Панахи, чийто "No Bears" има премиера едва месец след като беше хвърлен в затвора в Техеран на фона на репресиите срещу режисьори дисиденти.

Но филмът, който най-вероятно ще накара езиците да се размърдат, е "Don't Worry Darling", който е извън конкурсната програма и в който музикалната мегазвезда Хари Стайлс изпълнява първата си главна роля, режисирана от приятелката му Оливия Уайлд. /БГНЕС