Филмовите награди "Сезар" забраняват участието на разследвани за сексуално насилие

Най-престижните френски филмови награди "Сезар" обявиха, че всеки, който е разследван по обвинения в сексуални престъпления, няма да може да участва в церемонията следващия месец, предаде „Гардиън“.

Имаше опасения за протести по време на събитието на 25 февруари, след като стана ясно, че изгряващата звезда Софиан Бенасер е разследвана от полицията по две обвинения в изнасилване и едно в насилие. 25-годишният Бенасер, който отрича да е извършил каквото и да било нарушение, е смятан за фаворит за наградите заради ролята си в "Les Amandiers" (Вечно млади), посветена на сексуално разкрепостена група студенти по драма през 80-те години на миналия век.

Решението на наградите "Сезар" - френския еквивалент на "Оскар"- е следствие от протестите по време на церемонията през 2020 г., когато Роман Полански, осъден за изнасилване на малолетна през 70-те години на миналия век, спечели наградата за най-добър режисьор, което предизвика сериозна реорганизация на Академията "Сезар". В изявление Академията заяви, че всеки, който е изправен пред потенциална присъда за лишаване от свобода за "насилие, особено от (сексуално) или сексистко естество", ще бъде изключен от предстоящата церемония.

"Беше взето решение да не се изтъкват хора, които може да са били поставени под въпрос от съдебната система за актове на насилие", се казва в съобщението, като се добавя, че тази стъпка се предприема "от уважение към жертвите", дори ако те са само "предполагаеми" жертви.

През ноември Бенасер отпадна от дългия списък с възможни кандидати, след като в медиите се появиха нови обвинения.

Режисьорът на "Les Amandiers" Валерия Бруни-Тедески осъди обвиненията срещу Бенасер като "медиен линч". Тя заяви в Instagram, че продуцентите на филма са знаели за обвиненията срещу него по време на кастинга, "но им казах, че тези слухове няма да ме спрат и не мога да си представя създаването на филма без него". Известната ѝ сестра, певицата и бивша френска първа дама Карла Бруни, заяви, че отношението към Бенасер подкопава презумпцията за невинност, "една от основите на нашата демокрация".

Академията "Сезар" заяви, че все още обсъжда дали на хората с обвинения и присъди за сексуални посегателства трябва да бъде забранено изцяло да участват в бъдещи номинации и награди, като решението трябва да бъде взето през следващите седмици. /БГНЕС