Филмът „Наполеон“ е вдъхновяващо постижение за Ридли Скот

Mартин Скорсезе е на 80, а Ридли Скот на почти 86 години, но нито един от двамата режисьори не показва признаци на забавяне. През последните години филмите им станаха по-дълги, по-скъпи и по-амбициозни от всякога. Последният пример е "Наполеон", 160-минутната биография на Скот за френския военачалник и владетел, която преминава през няколко държави и няколко десетилетия, а по пътя си има няколко гръмки бойни сцени. Това е вдъхновяващо постижение, въпреки че може да ви остави с по-висока оценка за лидерските умения на Скот, отколкото за тези на Наполеон, съобщи Би Би Си.


Филмът започва през 1789 г., когато Мария Антоанета е гилотинирана по време на Френската революция, докато млад офицер от артилерията, изигран от Хоакин Финикс, наблюдава с тежък присмех, който ще използва през по-голямата част от филма. Новите лидери на Републиката се страхуват да не бъдат изместени от роялистите или от нахлуващите британци и затова изпращат този мършав корсикански войник в град Тулон, за да освободи крепост, окупирана от британски войници. Точно когато се готви да атакува, той променя прочутата си шапка, като я превръща в симетрична - и така започва възходът му към величието.

Всички следващи жестоки битки са зрелищни, различават се една от друга и са лесни за проследяване. Сред дима, кръвта и хаоса Скот гарантира, че можете да видите кой печели и защо. Докато кавалеристите атакуват мъгливите равнини, а пехотинците се разкъсват на парчета от оръдейни куршуми, "Наполеон" напомня, че никой друг режисьор не прави филми като Скот. Тази яснота е налице и когато героят му преминава през дворци и катедрали. Надписите посочват кой говори и къде се намира, така че всички негови срещи със световните политици (изиграни от поредица британски актьори и комици, които милостиво се придържат към собствените си акценти) имат очевидна цел.

Той среща своя партньор в лицето на херцога на Уелингтън, изигран от Рупърт Еверет - единственият човек, който се присмива по-пренебрежително от него, но най-важната среща в живота му е с Жозефин, изиграна от Ванеса Кърби. Тази овдовяла аристократка го завладява от пръв поглед, а Кърби е достатъчно харизматична, за да му осигури преврат. Уравновесена, но земна, с блестящи очи, тя винаги се усмихва на шега, която само тя разбира. Изпълнението на Финикс е също толкова приятно. Далечен роднина на императора, когото изигра в по-ранния епос на Скот "Гладиатор", неговият Наполеон е отпуснат до сънливост, когато е на бойното поле, раздразнителен по време на срещи и закърнял юноша, когато става дума за жени.

Все пак филмът не разкрива защо той е толкова силно влюбен в Жозефина и дали тя изобщо е влюбена в него. Финикс чете зад кадър много от възхитителните писма на Наполеон до съпругата му, но те не обясняват защо той се чувства така, сякаш едва ли е достоен за нея, дори когато е завладял половината свят, а тя е споделила будоара си с половината му колеги.

Тази неяснота важи и за другите взаимоотношения. Филмът служи като страхотно описание на кариерата на Наполеон, красиво илюстрирана страница в Уикипедия, която отбелязва повечето от основните събития в живота му. Сценаристът Дейвид Скарпа е написал много остроумни и понякога много забавни бележки, а и е лесно да се насладим на десетките величествени къщи, стотиците великолепни костюми от епохата и безбройните екстри, които Скот излага пред нас. Сцена след сцена, неговата истинска, старомодна историческа епопея е страхотно забавление. Но в него липсва прозрение за това кой е Наполеон и какво иска, откъде идва и защо е толкова успешен. Нито пък навлиза под повърхността на геополитиката около него. Никога не става ясно защо той води определена битка или подписва определен договор, и тъй като това не е ясно, е трудно да се интересуваме от резултатите им.

Скот вече обяви, че подготвя четири и половина часова режисьорска версия на "Наполеон", така че може би тази версия ще запълни някои от празните места. Настоящата версия, колкото и да е впечатляваща, е забавна, без да е завладяваща. Тя прилича на дразнещ трейлър за по-дългия и вероятно по-богат и по-дълбок филм, който предстои да излезе./БГНЕС