ФИНА готви тежки наказания, ако случаите със Сун се повторят

Протестите срещу китайската звезда Сун Ян накърняват имиджа на плуването и затова приехме нови правила, които могат да лишат спортистите от спечелени медали. Това заяви Корнел Маркулеску, шеф на ФИНА (Международна федерация по плувни спортове), цитиран от АФП.

Бразилецът Жоао де Лука отказа да приеме подадената ръка на Сун след сериите на 4х200 м свободен стил.

Неговото изказване идва във връзка със събитията от Световното първенство в Южна Корея, на което Сун спечели титлите на 200 и 400 метра свободен стил. Триумфът му бе помрачен и в двата финала, защото първо на 400 метра подгласникът му Мак Хортън отказа да се ръкува с него и да се качи на почетната стълбичка, а след това бронзовият медалист на по-късата дистанция Дънкън Скот направи същото.

Двамата са недоволни от решението на ФИНА да допусне китаеца до първенството, въпреки че през септември му предстои изслушване в Спортния арбитражен съд за употреба на допинг. Сун изтърпя тримесечна санкция от китайската федерация за положителна проба през 2014 г., а само преди няколко месеца се отърва само с порицание от УАДА (Международната антидопингова агенция), след като не бе открит в дома си при допинг тест извън период на състезание и не вдигаше телефона си.

„Не искаме да бъдем въвлечени в политика, а да спортуваме. Именно затова приехме тези нови правила", поясни Маркулеску. Новите правила изискват от плувците активно участие в състезанието, включително и в церемонии по награждаване. Ако те не се подчинят, може да загубят спечеления си медал или да получат наказания, като ФИНА не уточнява точно какви.

„Спортистите трябва да избягват каквото и да било агресивно поведение спрямо официалните лица, останалите състезатели, членовете на отборите и/или зрителите по време на целия съответен турнир. Всяка политическа, религиозна или дискриминационна проява е забранена", гласи още съобщението. /БГНЕС