Финал на предизборната кампания: Фотофиниш ще реши изхода от надпреварата

Поредната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 април, приключва отново без лидерски дебати. Наред с липсата на политически диалог, партиите и коалициите продължават да лежат на стари лаври в своите послания, а разделителните линии между тях са все по-осезаеми, предаде репортер на БГНЕС.

Официално предизборната кампания стартира на националния ни празник – 3 март, въпреки че политическите формации бяха в режим на предизборно говорене месеци по-рано, осъзнавайки, че 48-ят парламент е мъртвороден и няма да излъчи редовно правителство.

В 49-ото Народно събрание ще влязат само пет политически формации, сочат социологическите проучвания – „Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „БСП за България“. Не е ясен, обаче, кой ще е големият победител, тъй като според последните социологически проучвания, двете големи коалиции – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, са с почти равни резултати. Борбата за това коя ще бъде първата политическа сила продължава, като се очаква, според политолозите, такава да има и за третото място.

Предизборните драми ескалираха още на 19 февруари – денят, в който цяла България отдава почит пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Тогава пред сградата на Народния театър обединението „Продължаваме промяната – Демократична България“ организира среща със свои симпатизанти, за да отбележат 150-годишнината от гибелта на Апостола. ГЕРБ категорично осъди възможността образът на Левски да бъде използван от Кирил Петков и обкръжението му, да се асоциират с делото му, както и да използват повода за откриване на предизборната си кампания.

Официално коалицията ПП-ДБ откри предизборната си кампания в Пловдив с обещание за нормални европейски доходи, пенсии, улици, паркове, нормално европейско правосъдие, образование, здравеопазване. Основни приоритети пред обединението продължават да бъдат присъединяването на България към Шенген и еврозоната, инвестиции в Северна и Южна България, подкрепа за малкия и среден бизнес, независима и евтина енергетика, съдебна реформа. Въпреки слогана на кампанията на ПП-ДБ, че „Има как“, за Александър Дунчев се оказа, че нещата не стоят по този начин, защото „загубихме една година да се надлъгваме“, а зелените каузи не са нито силата, нито сред приоритетите на „Промяната“, което го накара да вземе решение да напусне ПП. Това сътресение доведе и до друго – обвиненията от жителка на Троян, че ПП-ДБ се опитват да купят гласовете на избирателите с торбички, пълни с храна.

Стартът на кампанията на ГЕРБ беше даден на 5 март във Враца. Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че от ГЕРБ ще положат огромни усилия да направят правителство, с когото българският народ избере, който е за европейски ценности и е против войната на Путин в Украйна. Няколко дни по-късно, по време на посещението си в Шумен, Борисов остро разкритикува финансовата политика на ПП и обяви, че обединението им с ДБ е, защото знаят, че няма да спечелят изборите, но дори и в обща коалиция за изборите, те пак са по-слаби от ГЕРБ. Сред най-често коментираните теми от страна на ГЕРБ бяха инфлацията, цените на енергоносителите, мигрантската криза, войната в Украйна, като Борисов многократно акцентира върху ролята си на министър-председател на България и управлението на ГЕРБ. Той предупреди и че, ако сега не победят и не направят правителство, няма смисъл да правят агитация на следващи избори.

ДПС също даде начало на предизборната си кампания на 3 март с призива, че е време за разум и популизмът трябва да спре. Както и в 48-ото НС, така и по време на предизборната кампания, от ДПС призоваваха за диалог. Ангажиментите, които партията си постави за цел по време на предизборната кампания, които да изпълни в следващия парламент, са свързани със спирането на прогресивното обедняване, ефективно и целенасочено използване на целия ресурс на ЕС, предвиден за България, подкрепа за уязвимите групи от населението, достъпно здравеопазване, качествено образование на младите хора, за да бъдат конкурентни на пазара в страната и в Европа, предвидима среда за развитие на бизнеса, включително и на съдебната система, както и съдебна реформа, която ще гарантира независимостта и ефективността на съдебната система.

„Възраждане“ отри предизборната си кампания на 4 март във Варна, а основните приоритети на партията са да активира гражданите да гласуват, да подобри демографската среда, възстановяване на българското земеделие. Кампанията на „Възраждане“ е под надслов „Избери свободата“. Въпреки, че събирането на подписи за провеждане на референдум, чрез който да бъде дадена възможност на българските граждани да изразят мнението си дали искат да се запази българският лев, или да се присъединим към еврозоната, започна доста преди стартирането на предизборната кампания, подписката продължи и според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов над 500 000 души са се подписали до момента. Въз основа на това той беше категоричен, че ако партията му не получи на изборите в неделя 400 000 гласа, ще обяви изборите за манипулирани.

Заявката на БСП в предизборната кампания беше свързана с гарантирането и запазването на мира и неутралитета на България във войната, без изпращане на военна помощ на Украйна, възстановяване на субсидиите на българските земеделци, защита на ценностите на семейството, българската история и традиции, както и продължаване на битката в защита на паметниците. Лидерът на левицата Корнелия Нинова дори обвини ПП-ДБ и ГЕРБ, че се карат единствено кой е откраднал повече, гласуваха заедно по големите политически въпроси за България и не са алтернатива един на друг.

Оказа се, че въпреки призивите на всички политически формации за спазване на добрия тон, анти-ГЕРБ реториката продължи да бъде водеща в кампанията. Не останаха по-назад и призивите за „промяна на „Промяната“, използването на определения като „шарлатания“ и „войнолюбци“ – също. Освен войната в Украйна и изпращането на военна помощ, основна разделителна линия за партиите и коалициите се оказа и начинът на гласуване. Арестът на Бойко Борисов, който беше обявен за незаконен, както и новият списък „Магнитски“, също предизвикаха остри реакции между опонентите в политическата надпревара. Предизборната кампания беше белязана и от множество протести с искане на импийчмънт на президента Румен Радев. Съмненията, че някой ще подмени резултатите от вота заради връщането на хартиените бюлетини, но също така и заради това, че „някой пипа машините“ все още продължават да бъдат на дневен ред. Играенето със страховете на избирателите, без значение кого ще подкрепят и по кой начин ще упражнят правото си на вот, взеха връх в предизборната кампания, за която тази година партиите и коалициите плащат по-малко за реклама, залагайки на комуникацията с гражданите лице в лице или чрез профилите и страниците си в социалните мрежи.

Въпреки всички разделителни линии и нападки, обаче, политическите формации са единодушни в едно, че след 2 април трябва да има редовно правителство, което да пресечи едноличното управление на държавния глава чрез служебен кабинет, който не изпълнява решенията на 48-ото НС, въпреки че сме парламентарна, а не президентска република. Това ли е желанието на българските граждани и успяха ли партиите и коалициите да ги убедят през този един месец да им повярват и да им гласуват нужното доверие, ще разберем в неделя. /БГНЕС