Финалът на „Домът на дракона“ счупи рекорд на HBO с над 9 млн. зрители

Финалът на "Домът на дракона" завърши първия сезон с огромен рейтинг за HBO. Популярната фентъзи драма привлече над 9 милиона зрители за финалния епизод, което го превърна в най-голямата вечер за мрежата след края на "Игра на тронове" през 2019 г. Цифрите са още по-впечатляващи, тъй като сериалът се конкурираше с мача от НФЛ между Питсбърг Стийлърс и Маями Долфинс и плейофа от Мейджър лийг бейзбол между Хюстън Астрос и Ню Йорк Янкис.

Говорейки за финала на "Домът на дракона", председателят и главен изпълнителен директор на HBO и HBO Max Кейси Блойс заяви, че мрежата е развълнувана да види как сериалът запалва феновете на "Игра на тронове" по целия свят. Компанията също така се радва, че сериалът е успял да привлече нови зрители, които за първи път откриват света на Вестерос. "Поздравления за Джордж, Райън, Мигел и целия екип на „Домът на дракона“ за невероятния първи сезон", се казва в изявлението му пред „Дедлайн“.

Всички епизоди на "Домът на дракона", включително финалът, до момента са гледани средно от 29 милиона зрители в САЩ. Това е повече от три пъти над средната аудитория. Извън САЩ сериалът надмина осмия сезон на "Игра на тронове", превръщайки се в най-гледаното заглавие на HBO в историята в Латинска Америка, Европа, Югоизточна Азия, Хонконг и Тайван.

Сериалът е достъпен в 39 латиноамерикански държави, 21 територии в Европа и в Югоизточна Азия, Хонконг и Тайван. Сценарист на "Домът на дракона" е Райън Кондал, действието се развива 300 години преди събитията в "Игра на тронове" и разказва историята на Домът Таргариен, която приключва на финала на сезона. Първият сезон представя събитията, довели до гражданската война за наследство, известна като Танца на драконите, която ще бъде разгледана в останалите части на сериала.

Снимките на втората част ще започнат в началото на 2023 г. Но не е ясно дали премиерата на новия сезон ще бъде през следващата година. /БГНЕС