Финалът на Шампионската лига бе преместен от Санкт Петербург в Париж

Финалът в Шампионската лига през този сезон ще се проведе на стадион "Стад дьо Франс" в Париж вместо в Санкт Петербург. Това реши УЕФА на извънредно заседание днес. Решението на европейската футболна централа е в отговор на руската военна инвазия в Украйна. Финалът на най-важния европейски клубен турнир ще се проведе на 28 май на националния стадион на Франция.

Санкт Петербург трябваше да приеме най-важния мач в европейския футбол

От УЕФА също така обявиха, че руският и украинският национален отбор, както и клубните тимове от двете страни, трябва да играят домакинските си мачове на неутрален терен за неопределен период от време. И двата тима са замесени в баражите за участие във финалите на Мондиал 2022, като Русия трябваше да домакинства в Москва на Полша на 24 март и при успех да срещне Швеция или Чехия, отново в Москва. От своя страна Украйна гостува на Шотландия в Глазгоу, а при победа ще гостува не Уелс или Австрия.

Единственият отбор от двете страни в европейските клубни турнири е Спартак Москва, който участва в Лига Европа и днес ще научи съперника си за осминафиналите.

В същото време УЕФА обяви, че ще направи всичко възможно да осигури евакуация на футболистите в Украйна и техните семейства, които искат да напуснат страната. "УЕФА благодари на президента на Франция Еманюел Макрон за личната му подкрепа и поетият ангажимент най-важният мач в европейския клубен футбол да бъде преместен във Франция във времена на безпрецедентна криза. УЕФА, заедно с френското правителство, ще подпомогне усилията за евакуация на футболистите и техните семейства на територията на Украйна, които са изправени пред ужасяващо страдание и разрушение", заявиха от УЕФА след днешната среща.

От УЕФА обаче не споменаха Газпром, който е основен спонсор на организацията и на Шампионската лига. /БГНЕС