Финансирането на предизборната кампания на партиите и коалициите не може да надхвърля 3 млн. лв.

Общият размер на финансирането на предизборната кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети в изборите за народни представители не може да надхвърля 3 000 000 лв. за партия и коалиция и 200 000 лв. за инициативен комитет. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) относно условията и реда за финансиране на предизборната кампания в изборите за народни представители на 2 април 2023 г., предаде репортер на БГНЕС.

Забранява се получаването от партии, коалиции или инициативни комитети във връзка с предизборната им кампания на анонимни дарения под каквато и да е форма. По смисъла на Закона за политическите партии „анонимни дарения“ са даренията, при които самоличността или фирмата на дарителя са запазени в тайна по отношение на трети лица. Получаването на средства от юридически лица и от еднолични търговци, от чуждестранни физически лица, от религиозни институции, както и от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел, също са забранени.

Предизборната кампания се финансира със собствени средства на партиите, на участващите в коалициите партии и на членовете на инициативните комитети, на регистрираните кандидати, както и със средства, дарени от физически лица, по реда, предвиден по-нататък в настоящото решение.

Държавата предоставя средства за медийни пакети на партиите, коалициите и инициативните комитети по реда и при условията на чл. 178 и следващите от Изборния кодекс и на отделно решение на ЦИК.

Партиите, регистрирали кандидати, могат да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партията, средства на кандидатите, дарения от физически лица.

Коалициите, регистрирали кандидати, могат да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партиите, които участват в тях, със средства на кандидатите, с дарения от физически лица, направени на една от партиите в коалицията, която е определена да отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с предизборната ѝ кампания.

Инициативни комитети, регистрирали кандидати, могат да финансират предизборната си кампания със средства на членовете на инициативния комитет, със средства на кандидатите и с дарения от физически лица, направени на лицето или лицата, които са определени да отговарят за приходите, разходите и счетоводната им отчетност, свързани с предизборната кампания.

Всяка партия и инициативен комитет определя лице или лица, които да отговарят за приходите, разходите и счетоводната им отчетност, свързани с предизборната кампания. Всяка коалиция определя една от партиите, която участва в нея, и лице или лица, които да отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с предизборната й кампания.

ЦИК в 5-дневен срок от регистрацията на партиите и коалициите и инициативните комитети за участие в изборите за народни представители предоставя на Сметната палата данните за банковата им сметка, предназначена за обслужването на предизборната им кампания, и имената и длъжностите на определените лица, съответно информация за партиите, които отговарят за приходите, разходите и счетоводната им отчетност, свързани с предизборната кампания. При промяна на лицата партията, коалицията или инициативният комитет представя пред Сметната палата имената и длъжностите на новите лица в тридневен срок от извършване на промяната.

Забранява се безплатното използване на публичен административен ресурс във връзка с провеждането на предизборната кампания – бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи – държавна или общинска собственост, предоставени на администрацията, държавните и местните органи, държавните и общинските предприятия.

Финансирането на приходите и разходите, свързани с предизборната кампания на стойност над 1000 лв., се извършва по банков път.

Когато размерът на дарените или предоставени средства е над 1000 лв., Сметната палата извършва проверка за съответствие между размера на дарените или предоставени за предизборната кампания средства и размера на доходите на лицето. Проверката обхваща периода от произвеждането на предходните избори от същия вид до деня на подаване на съответната декларация. /БГНЕС

Тагове: