Финансова е основната причина за неправилното хранене на българина

д-р Райна Стоянова от клиниката по „Ендокринология, метаболитни нарушения и диететика” в УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ”

Храната не може да убива сама по себе си, но може да провокира заболявания като инсулти, инфаркти. Основната причина за неправилното хранене на българина е липсата на финанси и кризите, през които народът ни минава.

Това каза за БГНЕС д-р Райна Стоянова от клиниката по „Ендокринология, метаболитни нарушения и диететика” в УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ”.

Специалистът коментира изследването на университета „Фридрих Шилер” в Йена, според чиито данни България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Според проучването, което обхваща данни от 1990 до 2016 година, 260 души са починали у нас от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици. Фактически без бившите съветски републики, България се оказва страната с най-вредно хранене в ЕС. По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа.

„Лошото хранене води до т.нар. социално значими заболявания, които са такива, защото водят до инвалидизиране и по-висока смъртност на населението. Такива са захарният диабет тип 2, който е в следствие на наднорменото тегло, обездвижването, което също води до наднормено тегло и съответно до захарен диабет, който увеличава многократно сърдечно-съдовият риск. Сърдечно-съдовите инциденти са следствие на неправилното хранене, на повишения холестерол, на обездвижването. Стресът също оказва влияние върху здравето ни”, посочи докторът.

Според д-р Стоянова голяма част от българите все още не са разбрали, че храната е горивото на тялото и с каквото се храним такива сме и ние. Повечето млади обаче се интересуват от това да са здрави, не пушат, живеят активно, интересуват се от храненето си.

„По-възрастното поколение страда от неправилното хранене поради ред причини и в немалка степен те са финансови. Хората си мислят по-скоро дали имат какво да ядат, а не какво да ядат”, коментира още д-р Райна Стоянова.

Докторът е убеден, че основната причина за неправилното хранене е липсата на финанси и кризите, през които народът ни минава. Именно тези фактори водят хората до това да пренебрегват здравето си, а в следствие на мизерията инженери се превърнаха в клошари по улицата. Според медика на човек трябва всичко да му е наред, за да може да помисли какво точно купува и да търси чиста и здравословна храна, т.нар. био храни, които обаче не могат всички да си позволят поради високата цена. Единственото достъпно нещо е храната от градината, която е в пъти по-здравословна от тази, която се продава. Медикът дава рецептата как да се храним правилно.

„Храната трябва да бъде балансирана. Трябва да се храним редовно, не трябва да пропускаме хранене. Трябва да подбираме качествени продукти. Колкото по-малко кулинарно е обработена храната, толкова тя ще е по-полезна и вкусна. Не трябва да ядем пържени и прекалено мазни храни. Да избягваме транс мазнините, изкуствените подсладители и добавки”, каза още д-р Стоянова и препоръча да купуваме естествени храни, а не пакетирани и препоръча редовно да пием вода.

Д-р Стоянова призова да не се храним бързо и на крак, а да се наслаждаваме на храната и да я сдъвкваме добре, както и да се разхождаме и да мислим за себе си. /БГНЕС

Тагове: