Финландия иска членство в НАТО, Русия заплаши да спре газа към Европа

Последните по-важни събития от войната в Украйна.

- Финландия поиска членство в НАТО -

Президентът и министър-председателят на Финландия заявяват, че искат страната им да се присъедини към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна.

"Членството в НАТО би укрепило сигурността на Финландия", казват президентът Саули Ниинистьо и министър-председателят Сана Марин.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг обеща, че процесът на членство - който Сенатът на САЩ, Германия и Франция също подкрепят - ще бъде "гладък и бърз".

- Руско предупреждение към Финландия -

Русия, която е разгневена от разширяването на НАТО в Източна Европа, заявява, че ще бъде принудена да предприеме "военно-технически" мерки, ако Хелзинки продължи с кандидатурата си за членство в НАТО.

"Хелзинки трябва да осъзнае своята отговорност и последиците от подобна стъпка", заявява външното министерство.

- Ескалация на газовия спор -

Руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че ще спре доставките на газ за Западна Европа през Полша в съответствие с руските санкции срещу повече от 30 енергийни компании от ЕС, САЩ и Сингапур, наложени в отговор на западните санкции заради Украйна.

Спорът породи опасения за бъдещето на доставките на газ за Европа и накара германския министър на икономиката Роберт Хабек да обвини Русия, че използва енергийните ресурси като "оръжие".

- Преговори за евакуация на ранени войници -

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук заяви, че Киев води "трудни" преговори с Русия, за да осигури безопасното извеждане на 38 тежко ранени бойци от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, обкръжен от руски войски.

По-рано тази седмица тя заяви пред АФП, че в тунелите под разрастващия се стоманодобивен завод в пристанищния град, над който Русия претендира да има контрол, има повече от 1000 украински войници.

- ООН разследва предполагаеми руски жестокости -

Съветът на ООН по правата на човека гласува с огромно мнозинство за започване на разследване на предполагаемите сериозни нарушения, извършени от руските войски в Украйна, с което оказа допълнителен дипломатически натиск върху Москва.

Съветът гласува с 33-2 гласа в подкрепа на внесената от Украйна проекторезолюция за започване на разследване на предполагаемите престъпления в областите Киев, Чернигов, Харков и Суми в края на февруари и през март.

- Украйна ще проведе първия съдебен процес за военни престъпления -

Украйна съобщава, че ще даде под съд за военни престъпления 21-годишен руски войник, обвинен, че е застрелял невъоръжен цивилен, докато е карал велосипеда си - първото подобно дело, което ще бъде разгледано от началото на войната.

Вадим Шишимарин е обвинен, че е убил 62-годишния мъж на 28 февруари близо до централното село Чупахива, съобщават от офиса на главния прокурор Ирина Венедиктова.

- От ООН настояват бомбардировките на училища да спрат -

По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН се настоява за прекратяване на бомбардировките на украински училища и се осъжда използването им за военни цели.

"Съобщава се, че стотици училища в цялата страна са били поразени от тежка артилерия, въздушни удари и други взривни оръжия в населените места", казва пред Съвета Омар Абди, заместник-изпълнителен директор на детския фонд на ООН.

- Трима убити при удар в Северна Украйна -

Украйна съобщава, че трима души са загинали, а други 12 са били ранени при руски удар в северната украинска област Чернигов през нощта.

Нападението идва близо два месеца след като руските сили се изтеглиха от северната част на страната, за да се съсредоточат върху източната и южната.

По данни на службите за спешна помощ то е станало в град Новгород-Сиверски. Губернаторът на Чернигов Вячеслав Чауш заявява, че е била засегната "критична инфраструктура", включително училище./БГНЕС