Финландия е готова да затвори източната граница

Финландското правителството може да реши да затвори сухопътните гранични пунктове с Русия веднага, предаде „Илталехти“.


Източници от областта на външната политика и политиката на сигурност съобщават, че Финландия е готова незабавно да затвори източната граница.

Според източниците правителството на министър-председателя Петери Орпо може да реши да затвори сухопътните гранични пунктове с Русия.

След като правителството вземе решение за затваряне на границата на заседание, граничните пунктове ще бъдат затворени 24 часа по-късно.

От кабинета на министър-председателя съобщиха, че Държавният съвет няма да заседава днес.

На 16 ноември Финландия реши да затвори граничните пунктове Ваалимаа, Нуиямаа, Иматра и Ниирала. От 18 ноември те са затворени за всякакъв трафик.

Същевременно Финландия реши, че молби за убежище ще се приемат само на граничните пунктове Вартиус и Салла в Кайнуу и Лапландия.

На 17 ноември Комисията по външна политика и сигурност към президента на републиката и Държавния съвет, получи преглед на ситуацията на източната граница.

Ставаше въпрос за възможността руснаците да започнат да транспортират нелегално търсещи убежище лица до Костамус, близо до граничния пункт Вартиус. Имаше разузнавателна информация за това и по-късно беше съобщено, че това се е случило.

След това беше решено да се подготви възможността за затваряне на цялата източна граница, за да се изпрати силно послание на Русия, че Финландия няма да приеме използването на хора като средство за натиск.

Въз основа на наличната разузнавателна информация държавното ръководство прецени, че руските власти са участвали в транспортирането на нелегални кандидати за убежище до финландската граница.

За да се спре използването на хората като оръжие, правителството е готово да затвори останалите гранични пунктове и да преустанови приемането на молби за убежище на сухопътната граница с Русия.

В бъдеще молбите за убежище ще могат да се подават на летище Хелзинки-Вантаа.

Правото на търсене на убежище, гарантирано от международните договори, е загубило фактическото си значение на източната граница поради действията на руската държава, заяви Хелзинки.

Финландия трябва да има право да връща незаконно търсещите убежище в Русия.

Финландските лидери обаче смятат, че е малко вероятно Русия да приеме върнатите хора. Поради това Финландия решава да затвори границата, за да спре притока на незаконно търсещи убежище лица от Русия. /БГНЕС