Финландия ще затвори последния граничен пункт с Русия

Министър-председателят на Финландия заяви, че страната ще затвори последния си граничен пункт с Русия след наплива на мигранти, организирани от Москва.


"Днес правителството реши да затвори всички гранични пунктове на източната граница", заяви пред репортери министър-председателят Петери Орпо, а министърът на вътрешните работи Мари Рантанен добави, че затварянето ще влезе в сила през нощта и ще продължи до 13 декември.

През ноември скандинавската страна, която има 1340-километрова граница с Русия, отбеляза рязко увеличение на броя на мигрантите без документи, които търсят убежище на границата ѝ с Русия.

От началото на август близо 1000 мигранти са влезли във Финландия без виза през източните гранични пунктове.

"Финландия е мишена на руска хибридна операция. Това е въпрос на национална сигурност", заяви Рантанен.

Миналата седмица най-северният източен граничен пункт на Финландия, Рая-Йосепи, стана единственият пункт за влизане в Русия, след като скандинавската страна затвори останалите седем транзитни пункта.

Според правителствено изявление търсещите убежище ще бъдат ограничени да подават молби за закрила на "отворените гранични контролно-пропускателни пунктове за въздушен и морски трафик", т.е. на пристанищата и летищата.

"Това е организирана дейност, а не истинска извънредна ситуация", заяви министър-председателят Петери Орпо за наплива.

Той добави, че "лекотата, с която мигрантите са намерили пътя си до отдалечения граничен пункт Рая-Йосепи, също е доказателство за това".

"Въпросът не е само в броя на пристигащите, а в самото явление", каза Орпо. /БГНЕС