Финландците избират нов президент в ерата на НАТО

Финландия избира нов президент , който да ръководи страната в новата ѝ роля в НАТО, след като скъса с десетилетия на необвързаност, за да се присъедини към западния отбранителен съюз в отговор на инвазията на Русия в Украйна.


Приемането на скандинавската страна в НАТО миналата година предизвика заплахи за „контрамерки“ от нейния огромен руски съсед. През декември Финландия затвори цялата си граница с Русия в отговор на нарастващия брой мигранти, които се опитват да преминат. Москва отрече финландските обвинения, че води целенасочена кампания.

И деветте кандидати обещават твърда позиция спрямо Русия, ако бъдат избрани за президент. Човекът на позицията ръководи външната политика и политиката за сигурност в тясно сътрудничество с правителството и представлява страната на срещите на НАТО, като същевременно действа и като главнокомандващ на финландските Сили за отбрана.

Александър Стуб от дясноцентристката "Национална коалиция" се очертава като фаворит, като последните социологически проучвания му дават подкрепа от 22-27% на първи тур, точно пред либералния член на "Зелената партия" Пека Хаависто, който събира около 20-23%.

Юси Хала-ахо от националистическата "Партия на финландците" не изостава много от Хаависто с 15-18%.

Управителят на Банката на Финландия Оли Рен и еврокомисарят от социалдемократите Юта Урпилайнен са сред другите шестима кандидати от целия политически спектър.

Ако никой не събере повече от 50% от подадените гласове днес, ще се проведе балотаж между първия и втория кандидат. /БГНЕС