Фирмата със "златния гьол" на турската граница още не е предоставила касовата си наличност от 32 млн. лв.

Как частна фирма съхранява 32 млн. лева касова наличност? Каква е допустимата касова наличност? Това попита председателят на временната комисия по ревизията в парламента Мая Манолова, която разглежда казуса с частна фирма, която събира държавни такси за фитосанитарен контрол и дезинфекция на ГКПП "Капитан Андреево", предаде репортер на БГНЕС.

Според антикорупционния фонд е незаконно държавата да превъзлага събирането на такси на частна фирма.

От думите на служебния министър на финансите Асен Василев стана ясно, че въпросната фирма се проверява за първи път откакто оперира на пунктовете и към момента не са предоставили установената сума, която се води само по документи.

"Установени са серия от нарушения. В следствие, на което са наложени обезпечителни мерки, като всеки ден от НАП заедно с МВР се събират дневните приходи", обясни той и добави, че са обезпечени 1,5 млн. лева.

Георги Димов, зам.-директор на НАП, обясни, че изземват суми от ГКПП "Капитан Андреево" с цел да обезпечат фиска. От своя страна Николай Роснев, зам.-изпълнителен директор на БАБХ, увери, че контролът се извършва от техни служители, а не от частна фирма.

Зам.-министърът на МЗГХ Крум Неделков пък разкри, че при извършената проверка през 2013 г. е било установено, че дейностите по дезинфекция е била възложена на хора, назначени на граждански договор, а е трябвало да бъдат на трудови.

"Областните дружества на агенцията в Ямбол и Хасково не разполагат с персонал, който да извършва основната дейност, затова дезинфекцията е възложена на хора, назначени на граждански договори, което е неправомерно. В резултат на това е предложено фирма да поеме изцяло тази дейност", обясни той.

От думите му стана ясно още, че фирмата е избрана след конкурс, твърдение, на което от Антикорупционния фонд реагираха с думите, че никога не е провеждана такава процедура и такава информация не е качвана на сайта на БАБХ и добавиха, че такава информация дори не е била предоставена на прокуратурата, която разследва случая.

В същото време Манолова коментира, че въпросната фирма рекетира хората по границите като взима за дезинфекция по 5 лв. на автомобил и 20 лв. на ТИР.

"Плащането е само в брой", поясни тя и добави, че договорът с частната фирма е сключен в последния ден на кабинета "Борисов 1", правени са опити той да бъде прекратен, но без успех и договорът е в сила до 2023 г.

Манолова каза още, че се плаща по 350 лв. за лабораторно изследване и 500 лв. разтоварване, което всъщност касае свалянето на две касетки, което излиза по 859 лв. на камион.

"Беше установено, че част от касовите апарати не са свързани с НАП. Фирмата събира такса и от стоянка за почивка на животни, където се плаща по 600 лв. Водачите на камиони пък са задължени да престояват на паркинга. 25 евро такса се явява като пазене на ред", добави тя и подчерта, че искат държавата да изгради паркинг, а не да има монопол.

По думите ѝ, има сигнал и за съществуването на същата схема и на Малко Търново, и на Лесово. /БГНЕС