Фирмите на Тръмп са получили 7,8 млн. доларa, предимно от Китай

Фирмите на Доналд Тръмп са получили най-малко 7,8 млн. долара от 20 чуждестранни правителства по време на президентството му, сочат нови документи, публикувани от демократите в Камарата на представителите. Tе показват каква сума е получил Тръмп от сделки в чужбина, докато е бил в Белия дом, като по-голямата част от нея е от Китай, предава „Ню Йорк Таймс“.


Транзакциите, подробно описани в доклад от 156 страници, наречен "Белият дом за продан", изготвен от демократите от Комисията за надзор на Камарата на представителите, предлагат конкретни доказателства, че бившият президент е участвал в поведение, което републиканците от Камарата на представителите се мъчат, засега безуспешно, да докажат, че е извършено от президента Байдън, докато работят по изграждането на дело за импийчмънт срещу него.

С помощта на документи, получени по време на съдебен спор, в доклада се описва как чуждестранни правителства и контролирани от тях структури, включително един от основните противници на САЩ, са взаимодействали с бизнеса на Тръмп, докато той е бил президент. Те са платили милиони на хотел "Тръмп Интернешънъл" във Вашингтон, окръг Колумбия; хотел "Тръмп Интернешънъл" в Лас Вегас; "Тръмп Тауър" на Пето авеню в Ню Йорк; и "Тръмп Уърлд Тауър" на площад "ООН" 845 в Ню Йорк.

Демократите изтъкнаха транзакциите като противовес на разследването за импийчмънт на Байдън, което се опитва да го обвърже с международни бизнес сделки на сина му Хънтър Байдън преди баща му да стане президент в опит да докаже корупция или търговия с влияние. Досега те не са успели да докажат, че президентът Байдън се е обогатил, по какъвто и да е начин от някоя от тези сделки.

"Като издигна личните си финансови интереси и политическите приоритети на корумпирани чуждестранни сили над интересите на американското общество, бившият президент Тръмп наруши както ясните заповеди на Конституцията, така и внимателния прецедент, установен и спазван от всеки предишен главнокомандващ", пише в предговора към доклада представителят на Мериленд Джейми Раскин, водещият демократ в Комисията по надзор.

Сред държавите, които покровителстват имотите на Тръмп, Китай е направил най-голямото общо плащане - 5,5 млн. долара - за неговите бизнес интереси, се посочва в доклада. Тези плащания включват милиони долари от посолството на Китай в САЩ, Индустриалната и търговска банка на Китай и холдинговата компания Hainan Airlines.

Саудитска Арабия е вторият по големина платец, като е отпуснала над 615 000 долара на Trump World Tower и Trump International Hotel.

Ерик Тръмп, синът на бившия президент, отдавна настоява, че чужди интереси не са повлияли на президентството на баща му и че всяка печалба, която компанията е получила от престоя в хотела, е била върната на федералното правителство чрез доброволно годишно плащане към Министерството на финансите.

Конституцията забранява на президента да приема пари, плащания или подаръци "от какъвто и да е вид" от чужди правителства и монарси, освен ако не получи "съгласието на Конгреса" за това. В доклада се отбелязва, че Тръмп никога не е ходил в Конгреса, за да поиска съгласие.

Докладът също така признава собствените си ограничения. Демократите се бориха агресивно през годините на съдебни спорове, за да получат достъп само до част от бизнес досиетата на Тръмп. След като спечелиха съдебните решения, Mazars USA, дългогодишната счетоводна фирма на Тръмп, която прекъсна връзките си с него и семейния му бизнес, започна през 2022 г. да предава документи, свързани с финансовите му сделки. /БГНЕС