Фитнеси и спортни зали в трескава подготовка за предстоящото отваряне

Фитнес центровете и залите за спорт се готвят отново да отворят на 1 февруари, след като повече от два месеца бяха затворени за клиенти като част от мерките срещу разпространението на COVID-19. От Националния оперативен щаб решиха да разхлабят частично мерките, но при стриктно спазване на всички противоепидемични правила.

„Противоепидемичните мерки още от началото на 2020 г., когато започна епидемията от коронавирус, са едни и същи – дезинфектиране на помещения, дезинфекция на ръцете при посещение във фитнеса, измерване на температурата, маски до влизане в залата“, разказа в интервю за БГНЕС Румен Димитров, собственик на голям спортен център в столичния квартал "Борово".

Още от началото на епидемията той прави всички необходимо клиентите му да се чувстват напълно сигурни, че здравето им е защитено. Хигиената е на първо място, казва той, а ето защо е удвоил и персонала по почистване и дезинфекция.

„Готови сме за поредната глътка въздух, защото наистина сме бранш, който е силна засегнат от COVID-кризата. Всяко отваряне за нас е наистина въздух, който ще ни позволи по-нататъшно оцеляване“, смята той.

Според него клиентите на фитнесите не са от най-страхливите, ето защо Румен Димитров очаква да има доста желаещи да тренират още в първите дни след възобновяване на работата. „Имат здрав имунитет, съобразно тренировките и грижите, които полагат за себе си. Не виждам притеснение в тях. Те могат да бъдат напълно спокойни, доверяват ни се, че нещата се случват както трябва“, посочи още той.

Освен зала за тренировки, неговият комплекс има и закрит плувен басейн, на който се провеждат тренировки за деца или свободно плуване за възрастни. „Там ситуацията е по-различна, тъй като хлорът във водата е дезинфектант, включително и за въздуха. Ние е имало никъде проблем по света, по официални данни. Тук също е нямало проблем. Като добавим и нашите мерки за почистване, дезинфекция и хигиена, всичко е наред. Досега не сме имали случай на заразен“, категоричен е Румен Димитров.

За изходът от настоящата здравна криза той възлага най-големи надежди на ваксините и споделя: „До края на годината се надявам всички да бъдат ваксинирани и да отмине голямата вълна“.

Мерките на властите пък определя така: „Виждам, че се стараят. Колкото могат, толкова правят. Виждам желанието им. Поглеждайки резултатите в цяла Европа, ние вървим много добре. Мерките действат, надявам се и колегите от ресторантьорския бизнес скоро да получат възможност и да вземат въздух“. /БГНЕС