Флагът на Швеция е издигнат в централата на НАТО

В централата на НАТО в Брюксел беше издигнат синьо-жълтият флаг на Швеция, което символизира превръщането на страната в най-новия - и 32-ри - член на алианса, предаде АФП.


Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг и шведският министър-председател Улф Кристершон председателстваха церемонията по издигането на знамето, която се проведе под дъжда, а военен оркестър свиреше химна на алианса.

„Присъединяването на Швеция към НАТО е историческо събитие и показва, че руският президент Владимир Путин се е провалил в опита си да отслаби Алианса“, заяви Столтенберг.

"Нахлуването на Кремъл не само накара бившите необвързани държави Швеция и Финландия да влязат под отбранителния чадър на НАТО, но сега Украйна е по-близо до членство в НАТО от всякога. Когато президентът Путин започна пълномащабната си инвазия преди две години, той искаше по-малко НАТО и повече контрол над съседите си. Той искаше да унищожи Украйна като суверенна държава, но не успя", добави той.

"НАТО е по-голям и по-силем", каза той.

Финландия се присъедини към НАТО миналата година, бързо след като подаде молба.

Присъединяването на Швеция отне повече време, тъй като членовете на НАТО Турция и Унгария забавиха процеса. Но през януари Анкара и миналата седмица Будапеща най-накрая дадоха официалното си съгласие.

Официалното присъединяване на Швеция стана миналия на 7 март във Вашингтон, където Кристершон предаде съответните документи в Държавния департамент на САЩ. След това той присъства на речта на президента Джо Байдън "За състоянието на Съюза".

По време на дъждовната церемония по издигане на шведското знаме пред сградата на НАТО, историческото разширяване беше запечатано символично.

Знамето - жълт кръст на син фон - беше издигнато между знамената на Испания и Турция, подредени по азбучен ред.

"Присъединяването на Швеция отново показва, че вратата на НАТО остава отворена. Никой не може да я затвори. Всяка нация има право да избере своя път", каза Столтенберг точно преди издигането му.


На съвместна медийна конференция с Кристершон минути по-рано Столтенберг беше признал, че "не е очаквал" присъединяването на Финландия и Швеция по време на мандата му като генерален секретар на Алианса.

"Разбира се, това се промени напълно с пълномащабното нахлуване в Украйна и оттогава нещата наистина се развиха много бързо", каза той.

Кристершон заяви, че сега Швеция "ще споделя тежестите, отговорностите - и рисковете - с нашите съюзници".

"Ситуацията със сигурността в нашия регион не е била толкова сериозна от Втората световна война насам и Русия ще остане заплаха за евроатлантическата сигурност в обозримо бъдеще", добави той.

За руснаците Путин оформя своята 2022 г. тотална инвазия в Украйна като отбранителна "специална военна операция" срещу разширяващия се НАТО.

Страните членки на алианса оказаха военна и финансова подкрепа на Киев в неговата борба.

Но темпото се забавя, тъй като политическата воля на САЩ се пропуква преди президентските избори през ноември, а Европа се бори да задоволи нуждите от боеприпаси на превъзхождащата я Украйна.

Столтенберг заяви, че за Украйна е възможен мир чрез преговори, но само ако Путин изтегли силите си.

"Президентът Путин започна тази война и може да я прекрати днес. Но Украйна не разполага с тази възможност. Капитулацията не е мир. Трябва да продължим да укрепваме Украйна, за да покажем на президента Путин, че той няма да получи това, което иска на бойното поле, а трябва да седне и да преговаря за решение" каза ръководителят на НАТО. /БГНЕС