Флуминензе триумфира за пръв път с Копа Либертадорес

Флуминензе триумфира с Копа Либертадорес. Бразилците спечелиха с 2:1 след продължения срещу Бока Хуниорс в инфарктен финал, игран на ст. "Маракана".


За първи път в своята история клубът от Рио де Жанейро печели трофея, като става 11-ият бразилски тим, докосвал се до шампионската титла на Южна Америка. Още по-сладко бе, че Флу дочака големия си час на своя земя - в Рио де Жанейри, и на своя стадион

Херман Кано вкара в 36-ата минута за 1:0. Това бе 13-и гол на ветерана в атаката на Флуминензе в надпреварата този сезон. Аржентинският нападател е големият герой на Либертадорес за 2023-а.

Но Бока не се предаде и Луис Адвинкула изравни с далечен шут в 72-рата минута. Перуанският десен бранител се оказа водещ реализатор на отбора си в турнира с вече четири гола.

В продълженията драмата бе пълна - резервата Джон Кенеди вкара от въздуха в 99-ата минута след втората асистенция в мача на Маркос Кено. А в радостта си след гола, кръстеният на убития през 60-те години американски президент нападател забрави, че има жълт картон. Той отиде да се радва с торсидата на Флу и получи втори картон - съответно и червен.

В края на първото продължение Фабра удари без топка Нино и Бока също остана с 10 души. Аржентинците натискаха, опитваха, но така и не стигнаха до положение за изравняване.

Те загубиха шести финал в турнира, в който имат и 6 трофея. А в дуела Бразилия - Аржентина на клубно ниво, титлите на континента са вече 25-23 за аржентинските отбори. /БГНЕС