Фолкер Тюрк: Теорията на „голямото заместване“ вдъхновява насилието

Разпространяващите се в много страни пагубни конспиративни теории за "голямото заместване" са "заблуждаващи" и расистки и пряко подтикват към насилие, предупреди ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, предаде АФП.


Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк също взе на прицел "the war on woke", която, както той подчерта, е "всъщност война срещу интеграцията".

В речта си пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева Тюрк настоя, че расово смесените и мултикултурните общества не са нещо, от което трябва да се страхуваме, а трябва да се разглеждат като предимство за хората навсякъде по света.

"В много страни - включително в Европа и Северна Америка - съм обезпокоен от очевидно нарастващото влияние на така наречените конспиративни теории за "голямото заместване", основани на фалшивата представа, че евреите, мюсюлманите, хората с различна от бялата кожа и мигрантите се стремят да "заменят" или потиснат културите и народите на страните", каза той.

"Тези заблуждаващи и дълбоко расистки идеи са оказали пряко влияние върху много извършители на насилие", добави Тюрк.

Ръководителят на ООН по правата на човека предупреди, че "заедно с така наречената "war on woke", която всъщност е война срещу интеграцията, тези идеи целят да изключат расовите малцинства - особено жените от расовите малцинства - и ЛГБТК хората от пълно равенство.

"Мултикултурализмът не е заплаха. Той е история на човечеството и е дълбоко полезен за всички нас", каза Тюрк.

Тюрк заяви, че съжалява за ескалиращите атаки срещу ЛГБТК хората и техните права.

Той изрази съжаление от факта, че дискриминационното законодателство и политики се разпространяват.

Наскоро те са били разширени, приети или се разглеждат в Беларус, Буркина Фасо, Гана, Ливан, Нигер, Нигерия, Русия и няколко американски щата.

"Признаването на правата на ЛГБТК хората се вписва в смисъла на равенството и правото на всеки да живее без насилие и дискриминация", каза той.

Междувременно Тюрк похвали декриминализирането на еднополовите отношения по взаимно съгласие в Антигуа и Барбуда, Барбадос, Мавриций, Сейнт Китс и Невис и Сингапур през последните две години. /БГНЕС